Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-profilens ilska mot Icas nya bonussystem

Maria Öhrman – ”Let-s dance”-profil och ekonom.Foto: OLLE SPORRONG
Icas nya bonussystem upprör många kunder.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Ica hävdar att man kommer att betala ut mer pengar med nya bonussystemet. Men till trognare kunder.Foto: ANDERS YLANDER / GT/EXPRESSEN

Ekonomen och tidigare Let's dance-profilen Maria Öhrman, 56, tycker Ica beter sig ojuste mot konsumenterna.

Därför räknade hon fram en tabell som tydligare visar hur Icas nya bonussystem slår mot vissa konsumenter, och gynnar andra.

– Handlar man för mindre än 2000 kronor i månaden är man inte så intressant, hävdar Maria Öhrman.

Icas nya bonussystem där insamlade poäng nollas varje månad har skapat stor ilska bland kunderna. Ligger man på ”fel sida gränsen” gå man miste om pengar som tidigare betalades ut i checkar på Ica.

Poängsaldot nollas om man inte når upp till nästa brytpunkt. Ligger man i ”rätt” intervall blir det det däremot en vinst jämfört med gamla bonussystemet. 

Jobbar med ekonomi i dag 

Maria Öhrman, känd för tv-publiken som tidigare domare i ”Let's dance”, drabbades av en svår blodförgiftning för 2,5 år sedan och har lagt dansskorna på hyllan. Hon är utbildad ekonom och arbetar i det yrket i dag, både som anställd på halvtid och viss verksamhet i eget företag.

Hon reagerade på hur Icas presenterade förändringarna i poängsystemet när satsningen på ”Stammiskortet” presenterades nyligen.

– Jag tyckte Icas svarade nonchalant på det kunderna skrivit på företagets Facebooksida. Det är inte lätt att få en översikt på hur poängsystemet fungerar om man inte är insatt, säger Maria Öhrman.

Hennes sammanställning i tabellform visar hur mycket man förlorar om poängen till exempel hamnar under 4000, och vinsten om poängen ligger över. Beräkningen gäller de som har stammiskort utan att vara kopplat till Ica Banken.

Beräkningarna utgår från att man har stammiskort, och inte samtidigt är kopplad till Ica Banken. Missvisande, anser Icas chef för kundrelationer.

– Spenderar man oerhört mycket på Ica blir det en förbättring. Men för äldre och ensamstående är det kanske svårt att komma upp i rätt poäng. Handlar man för mindre än 2000 kronor är man inte så intressant, menar Maria Öhrman. Hon tillägger:

– Det är många som behöver vrida och vända på kronorna i dag, och det är det ojuste mot konsumenterna att inte vara transparent.

Ica: Ska belöna trogna kunder

Ica uppger att ändringarna bland annat görs för att man vill ”bli bättre på att belöna dem som handlar mycket och regelbundet”. Expressen har sökt Ica för en kommentar angående Maria Öhrmans kritik och tabell.

I ett mejl skriver Icas chef för kundrelationer, Cecilia Meldahl:

”Vi anser att tabellen är missvisande. De två viktigaste felen är att den inte speglar hur våra kunder handlar och att den inte tar hänsyn till att man nu kan ansluta fler betalkort.”

TV: Bedragare slog till mot trogen Coop-kund

Annons: