"Jag tänker i varje steg på hur stor min klimatpåverkan är, hur mycket energi som har gått åt. Jag äter inte nötkött till exempel, för att det går åt så mycket vatten och kraftfoder", säger Helen Tronstad."Jag tänker i varje steg på hur stor min klimatpåverkan är, hur mycket energi som har gått åt. Jag äter inte nötkött till exempel, för att det går åt så mycket vatten och kraftfoder", säger Helen Tronstad.
"Jag tänker i varje steg på hur stor min klimatpåverkan är, hur mycket energi som har gått åt. Jag äter inte nötkött till exempel, för att det går åt så mycket vatten och kraftfoder", säger Helen Tronstad.
Helen Tronstad kom till SVT 1998 och tackades av i rutan i april i fjol. Foto: SVTHelen Tronstad kom till SVT 1998 och tackades av i rutan i april i fjol. Foto: SVT
Helen Tronstad kom till SVT 1998 och tackades av i rutan i april i fjol. Foto: SVT
Foto: TTFoto: TT
 Foto: TT

Tv-meteorologen: Jag blir illamående när jag ser det

Publicerad
Uppdaterad

SVT-profilen och meteorologen Helen Tronstad är orolig för klimatet – och väljer bort flyg.

Hon tycker att alla bör tänka på sin miljöpåverkan.

– Flygresor är det sista vi behöver öka. Jag blir illamående när jag ser det, säger hon.

Helen Tronstad, 65, är ett välbekant ansikte för de flesta tv-tittare. I 19 år jobbade hon för SVT, och pratade väder på bästa sändningstid.

Sedan förra våren är hon pensionär.

Men meteorologen arbetar ändå en del fortfarande. Hon håller då föredrag om klimat och klimatförändringar – en fråga hon brinner för.

 

LÄS MER: SVT-profilens hemlighet som tittarna missade 

 

Helen Tronstads oro för klimatet

Behöver man vara orolig för klimatförändringarna?

– Ja absolut. Just nu är det mycket prat om man ska flyga eller inte och där går vi åt fel håll. Vi har vetat i hur många år som helst att vi måste få ner våra utsläpp men ändå ökar flyget och politikerna vill bygga ut Arlanda.

Helen Tronstad fortsätter:

– Vi måste flyga betydligt mindre om tio år och ändå fortsätter vi. Jag begriper inte hur man tänker.

"Det oroar mig jättemycket och därför håller jag gärna föredrag om det", säger Helen Tronstad om klimatförändringarna.Foto: JANNE DANIELSSON/SVT

För ungefär ett år sedan fick hon frågan om hon kan tänka sig att skriva på för att bojkotta flyg helt och hållet, berättar Helen Tronstad. Hon valde dock att avstå.

– Jag kan inte lova att jag inte kommer att flyga mer. Men jag undviker det in i det längsta för klimatet och försöker tänka klimatsmart i allt jag gör.

Helen Tronstad berättar att hon har sett reklam för hur konsumtion kan omvandlas till flygresor. Till exempel har Coop ett samarbete med SAS Eurobonus, som går ut på att den bonus du får när du handlar mat kan omvandlas till flygresor.

 

LÄS MER: Så klimatkompenserar du – det är enklare än du tror 

 

Meteorologens bästa klimattips

Tronstad ser denna reklam varje dag, säger hon.

– Köpen borde förvandlas till tågresor eller spaupplevelser i stället, inte till flyg. Det är det sista vi behöver öka, jag mår illa när jag ser det där.

SVT-profilen fortsätter:

– Sedan vet jag inte om lösningen är att jag som privatperson inte flyger, det kanske varken gör till eller från. Men jag som person kan inte sätta mig i ett flygplan och flyga iväg.

Debatten om flyget har blossat upp på nytt. I vår, den 1 april, inför regeringen en ny flygskatt.Foto: SHUTTERSTOCK

Tronstad flög senast i november 2016. Då var hon på en charterresa, men ”det var inte värt det”. Så nästa semester, till Sydostasien i höst, blir med tåg.

– Jag tar transsibiriska järnvägen till Peking, och sedan tåg vidare därifrån.

Vad har du annars för råd för att minska klimatpåverkan?

– Se över dina elavtal och köp klimatsmart el. Det behöver inte vara så mycket dyrare och då har du gjort en jätteinsats.

 

LÄS MER: Stockholmarnas flygvanor är värre för klimatet än biltrafiken 

 

SVT-profilen har valt bort nötkött

Helen Tronstad tänker på sin klimatpåverkan i nästan vartenda steg hon tar. Hon äter till exempel inte nötkött sedan flera år tillbaka.

SVT-profilen sticker dock inte under stol med att hon avviker från den inslagna vägen ibland.

– Jag åt en köttbit på ett bröllop för ett tag sedan och det är inte så att jag aldrig kommer att flyga igen, men jag gör det inte i onödan. Vi människor kommer att behöva förändra oss.

Enligt Helen Tronstad kan alla göra något – det gäller bara att hitta vad som passar.

– Vissa vill hemskt gärna köra bil men då kan de avstå från något annat, säger SVT-profilen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen