Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals är drabbade – så får du pengarna tillbaka

Informationschefen: Drabbar över 1 500 Vingresenärer.
Foto: PETER BYRNE / AP TT NYHETSBYRÅN
Vings logga

Tusentals svenska resenärer drabbas av Thomas Cooks konkurs.

Men enligt sparekonomen Frida Bratt behöver inte Vings kunder vara oroliga – vid paketresor gäller resegarantin.

Här är dina rättigheter som konsument vid en konkurs.

Tidigt på måndagen lämnade den brittiska resekoncernen Thomas Cook Group in en ansökan om konkurs. Alla bolagets varumärken drabbas, bland annat svenska Ving.

I Norden är Vings flyg med Thomas Cook Airlines Scandinavia inställda under måndagen. Resebyrån jobbar nu med att ”analysera” konkursen och undersöker hur snabbt man kan få upp flyg i luften igen.

Resegaranti efter Thomas Cooks konkurs

Men enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, behöver inte Vings charterresenärer vara oroliga. I en kommentar till Expressen säger hon:

– Eftersom det handlar om paketresor så gäller resegarantin, vilket innebär att researrangören har ett ansvar för hemtransport och att man kan ansöka om ersättning från Kammarkollegiet. Man har också rätt att få kompensation för resa man bokat men som man på grund av konkursen inte kommer i väg på.

Även Ving lugnar sina resenärer på den egna hemsidan. Där skriver resebyrån:

Så säger Ving om resegarantin

”Om vi ställer in resor och inte kan arrangera alternativa lösningar betalas hela resans pris tillbaka enligt paketreselagen”, och:

”Alla paketresor som bokas med Ving omfattas av resegarantin. Vi räknar med att ha mer information senare under dagen”.

Många kunder är dock oroliga för att inte komma i väg och undrar om de kan avboka framtida resor.

– Det är vanliga av- och ombokningsregler som gäller. Men skulle något hända är man skyddad av resegarantin, säger Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på Ving.

Resebyrån är skyldig att antingen boka om den kommande resan – eller betala tillbaka pengarna.

– Det är om företaget inte gör detta som man kan ansöka om ersättning från resegarantin. Därför kan man vara trygg i att man inte kommer förlora pengar i vilket fall, säger Frida Bratt.

Ving kan köpas upp

Vad som kommer att hända med Ving framöver är oklart. Men både Frida Bratt och reseexperten Lottie Knutson säger att det är ett starkt och lönsamt varumärke. Resebyrån kan köpas upp – och behöver inte nödvändigtvis dras med i Thomas Cooks fall.

– Det kan mycket väl hända att det blir en fortsättning för Ving. De har haft många ägare genom åren, men det är för tidigt att säga i nuläget, säger Lottie Knutson.

Frida Bratt:

– Men det här är ytterligare ett bevis på att flygbolagsbranschen pressas dels av konkurrensen, dels av vårt ändrade konsumtionsmönster. I och med digitaliseringen blir det allt enklare att skräddarsy sin egen resa och boka allt själv separat.

Sparekonomens råd till alla resenärer är att alltid betala sin resa med kort, eftersom ett extra skydd då ofta ingår.

DET HÄR GÄLLER VID KONKURS

Går flygbolaget i konkurs omfattas du av olika rättigheter beroende på typ av resa: reguljär resa eller paket-/charterresa.

Har du bokat en paketresa, exempelvis via Ving, gäller resegarantin som är ett ekonomiskt skydd vid konkurs. Vänd dig i första hand till researrangören för att få hjälp.

Arrangören har en skyldighet att ordna ersättningstransport. Om arrangören inte lyckas med det och du inte kommer i väg på din resa har du rätt att få tillbaka pengarna.

Ansök om ersättning hos Kammarkollegiet senast tre månader efter att resan ställs in eller avbrutits.

Har du däremot köpt en reguljär flygbiljett står du utan skydd, men det finns möjligheter:

Du kan – om du köpt en reguljär resa – söka ersättning från konkursboet, men ditt krav blir en oprioriterad fordran.

Har du betalat en reguljär flygresa med kreditkort kan du eventuellt få ersättning från kreditgivaren (banken). Vänd dig dit i första hand – annars kan Konsumenternas bank- och finansbyrå hjälpa till.

En del försäkringar omfattar konkursskydd.

Hos Kammarkollegiet kan du söka bland aktörer med resegaranti. Där finns Ving med.

Källor: Konsument Europa, Hallå konsument, Ving 

Så kan du få ersättning:

Vi listar fyra saker du kan få ersättning för när du reser med flyg.
Annons: