Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidernas mest omtalade Ikea-matta är snart här

Ikea-mattan av Virgil Abloh börjar säljas i Sverige 2 maj.
Foto: Ikea
Virgil Abloh är numera herrdesignchef för franska modehuset Louis Vuitton.
Foto: Ikea

Här är första smakprovet på Ikeas samarbete med hyllade designern Virgil Abloh.

Men det är inte svenskarna som får första tjing – den eftertraktade mattan har i stället säljpremiär i Norge och Danmark.

– Det är svårt att beräkna hur länge vi kan sälja mattorna, säger Tina Björeman på Ikea.

När den amerikanske designern Virgil Abloh tog över som herrdesignchef hos franska modehuset Louis Vuitton förra året blev han en av världens mest inflytelserika personer i modevärlden.

Samtidigt har han ett pågående samarbete med svenska möbeljätten Ikea – och nu är det bara veckor kvar innan första smakprovet i kollektion finns ute till försäljning.

https://www.instagram.com/p/BaUCPd9g3RY/

Säljs i begränsad upplaga

Det handlar om en paisleymönstrad matta med orden ”Keep off”, får ej beträdas.

– Jag ville ge ett ironiskt svar till typen av inredning där vardagsrummet bara är ett showroom, och inte en plats att leva. Den klassiska föräldra-attityden ”förstör inte möblerna” tror jag verkligen har påverkat hur unga ser på inredning i dag, säger Virgil Abloh i ett pressmeddelande.

Det är danskarna som får första chans att köpa den uppmärksammade mattan, där säljstarten är på fredag 5 april. Därefter följer Norge 12 april.

I Sverige börjar mattan inte säljas förrän 2 maj, och då finns den enbart tillgänglig i Ikeas butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Upplagan är begränsad, även om Ikea inte vill avslöja exakt hur många exemplar de kommer att sälja.

– Vi förmedlar aldrig exakta antalet, men det är inte så många som tusen, säger Tina Björeman, PR-chef på Ikea.

Stigit kraftigt i värde

Mycket tyder på att värdet på mattan, som omskrivits i en rad internationella medier, kommer gå upp så snart den sålt slut i butik. I Norge är priset redan uppe i fem gånger försäljningspriset rapporterar norska affärstidningen Dagens Näringsliv.

– Det är inget vi kan styra över, när de går ut genom dörren säljer de dem vidare på Blocket, det har vi varit med om tidigare. Det finns ett stort intresse kring mattan och då blir det en sådan här hausse, säger Tina Björeman.

https://www.instagram.com/p/BjuAIlSAuhc/

Efter sommaren kommer resten av Virgil Ablohs kollektion – som bland annat innehåller bord, stolar, en fåtölj, ytterligare en matta och hyllor – för Ikea att finnas i butik.

Virgil Abloh slog igenom som stylist för hiphop-stjärnan Kanye West. Han har även samarbetat med välkända artister som Beyoncé, Drake och Rihanna.