Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Testet avslöjar stora bluffen med julskinkor

Icakurirens nummer som innehåller skinktestet.
Skinkan från Icas eget märke ”I love eco", som är en av de skinkor med ”orimlig fettmängd”. Foto: Charlotte Sjögren/Icakuriren
En tillagad julskinka som vi är vana att se dem Foto: HASSE HOLMBERG / TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN

Den som tänkt äta ekologisk julskinka på julbord riskerar att bli besviken. 

Flera ekologiska julskinkor innehåller nästan hälften fett, visar Icakurirens smaktest. 

Nu ber tillverkarna om ursäkt och menar att misstag har skett.  

Vad tycker du om julskinka?

I Icakurirens smaktest har tidningen testat ekologiska julskinkor från Ica, Axfood, Lidl och Melins. 

Och testet visar att innehållet kan göra julfirare besvikna i år. Fyra av sex julskinkor har en väldigt stor fettrand och innehåller betydligt mer fett än vad som anges på förpackningen. 

Ica uppger på förpackningen att deras ekologiska skinka innehåller 4,7 procent fett. I Icakurirens smaktest skriver de att skinkan innehåller en ”orimlig fettmängd”. 

Skinkan från Icas eget märke ”I love eco". Enligt Ica följer skinkan troligtvis inte företagets specifikation. Foto: Charlotte Sjögren/Icakuriren

När tidningen visar bilden på skivorna för Ica håller Monica Persson, produktutvecklare på Ica med om att skinkan har en väldigt bred fettrand. 

– Tyvärr har den skinka ni fått extremt mycket fett, och en kund hade nog reklamerat denna. Det jag kan utläsa av bilden är att den är dåligt styckad och troligtvis inte följer den specifikation vi har satt, säger hon till tidningen. 

Icakuriren skickar också en bild till Axfood på hur deras skinka från egna märket Garant ser ut. Skinkan levereras till Hemköp och Willys. Claes Salomonsson, presschef på Axfood, säger till tidningen att de har fått en ”totalt felaktig skinka”. 

Skinkan från Axfoods märke Garant, som säljs hos Willys och Hemköp. Enligt Axfood är den felstyckad. Foto: Charlotte Sjögren/Icakuriren

– Så här ser inte en normal skinka ut. Den är felstyckad och den vill vi inte stå för. Jag kan bara beklaga. Är det någon som handlar den i butik, då blir det byte och ersättning på en gång, säger han och berättar att de påpekat misstaget för leverantören. 

Han säger senare till tidningen att Axfood undersökt två skinkor som visade sig vara okej, och att den skinka Icakuriren fått verkar vara ett enskilt misstag. 

Fel på Lidls innehållsdeklaration 

Julskinkan från Melins kostar 259 kronor kilot och är den dyraste skinkan i testet. Den ska enligt förpackningen innehålla 4,4 procent fett utan fettrand. Men när Icakuriren testar skinkan så består den till stor del av fett. 

– Du har i hastigheten fått en av de skinkor vi sorterat bort i en egen låda. Den är inte alls representativ för den skinka vi har, säger Benny Melin på Melins. 

Melins skinka är blekare än de andra, på grund av att den är Krav-märkt. Den får då inte innehålla nitrit, vilket påverkar färgen. Utan nitrit förkortas hållbarheten och köttet blir lite gråare, enligt Icakuriren. Foto: Charlotte Sjögren/Icakuriren

Också på skinkan från Lidls eget märke Svea Lantkött finns en stor fettrand. Enligt förpackningen ska skinkan innehålla 6,4 procent fett. Först meddelar Lidl Icakuriren att svål och fettrand är inkluderade i procenten.  De återkommer sedan med att så inte är fallet. 

Lidls skinka från märket Svea Lantkött. Företaget ska nu ändra innehållsdeklarationen. Foto: Charlotte Sjögren/Icakuriren

Företaget kommer nu att korrigera innehållsdeklarationen, men enligt Lidls pressansvarige Petra Whitehead kommer det sannolikt inte hinnas med före jul. 

Smaktestet på julskinkorna går att läsa i Icakuriren som kommer på tisdag nästa vecka. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!