Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teknikmagasinet går i konkurs – inte lönsamt

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Butikskedjan Teknikmagasinet går i konkurs.

– Jag kommer att undersöka möjligheterna till en fortsatt drift och en försäljning av verksamheten, säger konkursförvaltaren advokat Bo Söder.

Ägaren, finansmannen Peter Gyllenhammar, ångrar nu att han köpte Teknikmagasinet.

– Hade jag gjort en bättre analys hade affären inte blivit av, säger han till Market.

Teknikmagasinet har länge kämpat i motvind i den hårda konkurrensen med olika e-handelsföretag. I somras gick bolaget in i en ny rekonstruktion. Men det har inte hjälpt.

”Butikshandeln har dock drabbats av en fortsatt sjunkande omsättning och stigande hyror - samtidigt som en försvagad svensk krona har fördyrat varuinköpen från utlandet - så trots utomordentliga insatser från en ny bolagsledning så har det inte varit möjligt att nå lönsamhet”, skriver kedjan i ett pressmeddelande. Nu ansöker man om konkurs.

Storägaren: Jag tar smällen

Teknikmagasinet begärde redan 2017 en första rekonstruktion då man fick in nytt kapital genom finansmannen Peter Gyllenhammar och drev igenom ackord för att få ned skulderna.

Butikskedjan har bland annat satsat på mobilreparationer. Men butikshandeln är fortsatt drabbad av av sjunkande omsättning och högre kostnad för lokalerna. Detta i kombination med den svaga svenska kronan har fått teknikmagasinet att kasta in handduken.

Gyllenhammar är mindre nöjd med affären i dag och rent av ångerfull över sin analys, enligt Market. Hanu ppger att han tappat omkring 50 miljoner.

– Materialet gav intryck av att det handlade om ett välskött och modernt detaljhandelsföretag, med goda framtidsutsikter. Men det var det inte, säger Peter Gyllenhammar till branschsajten. Han fortsätter:

– Jag tar smällen. Herregud, man får skylla sig själv och jag har, även om det kanske låter lite arrogant, gjort sämre affärer i mitt liv. Men jag tänker på personalen och på kunderna. Jag hoppas verkligen att Teknikmagasinet får en ny chans.

Konkursförvaltaren utsedd

Advokat Bo Söder har utsetts till konkursförvaltare.

– Jag kommer att undersöka möjligheterna till en fortsatt drift och en försäljning av verksamheten. Det är mitt uppdrag, förklarar han.

Teknikmagasinets butiker ska kunna hålla öppet som vanligt trots konkursen, hoppas Bo Söder.

– Om man inte kan fortsätta driften direkt är tanken att man ska ha en mycket kort stängning. Målsättningen är att kunna hålla öppet som vanligt, säger advokaten.

Enligt Dagens Handel uppger affärsrådgivaren till Teknikmagasinets storägare Peter Gyllenhammar att det finns intressenter som kan vara beredda på att ta över åtminstone en del av kedjans butiker.

– Peter är besviken att det inte gått att få rätsida på verksamheten trots rekonstruktionen. Under hösten har vi diskuterat med flera andra aktörer verksamma inom detaljhandeln och som har egna butiker om en eventuell försäljning men ingen har varit intresserad av att ta över under pågående rekonstruktion, säger Carl Östring till branschsajten.


Teknikmagasinets konkursansökan.
Teknikmagasinets konkursansökan är undertecknad av finansmannen Peter Gyllenhammar som är storägare i kedjan.

Så sent som i somras presenterade Teknikmagasinet en ny vd, Ulrika Göransson som tidigare suttit i koncernledningen hos Clas Olsson.

Ulrika Göransson tillträdde den 5 augusti som ny vd för Teknikmagasinet. Nu ansöker kedjan om konkurs.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Jag har en väldigt bra bild av de utmaningar och möjligheter som Teknikmagasinet står inför och kan agera snabbt när jag tar över som vd. Vi fortsätter vår satsning på mobilreparationer där jag ser en enorm potential framåt, vi har flera spännande initiativ på sortimentsområdet som rullas ut inom kort och flera andra affärsprojekt på gång, förklarade Ulrika Göransson då, i slutet av juni.

Ett halvår senare är det över. Teknikmagasinet blir det senaste offret i vad som brukar kallas butiksdöden. Tidigare har bland andra konkurrenterna Hobbex och Game Stop beslutat att slå igen sina fysiska butiker.

Från starten med en butik har Teknikmagasinet vuxit till 130 butiker i Sverige, Norge, Finland.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Ägaren hoppas att rörelsen kommer att kunna överlåtas och rekonstrueras inom ramen för konkursen, skriver Dagens Handel. 

Omkring 300 anställda

Företaget grundades 1989 av Bengt-Åke Printz, Urban Printz och Jannis Östlund. 

Kedjan hade Kedjan hade 2017 vuxit till 130 butiker i Sverige Norge i Finland. Utöver de fysiska butikerna har Teknikmagasinet även bedrivit näthandel med webbutiker för Sverige, Norge och Finland.

Antalet anställda är i dag cirka 300. Omsättningen låg för det brutna räkenskapsåret 2018 på 704 miljoner kronor. Resultatet låg på minus 7,3 miljoner.TV:

Annons: