Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tandläkare avslöjade: Hade ”fejk-patienter”

Klinikerna har avslöjats av Skatteverket i deras riktade kontroll. OBS! Arkivbild. Foto: COLOURBOX
Flera kliniker har hittat på patienter som inte finns. Foto: Fotograferna Holmberg / TT NYHETSBYRÅN

Skatteverket har slagit till mot fuskande tandläkare.

Ett 50-tal privata tandläkarkliniker har skattefuskat och även hittat på patienter, rapporterar Sveriges Radio

Enligt myndigheten handlar det om ett medvetet fusk.

– Det finns de som fuskar i den här branschen, och som fuskar avsiktligt. Och då är det i ganska stor skala i förhållande till hur stora de är som aktörer, säger Mikael Taaler, enhetschef på Skatteverket, till radion.

Drygt 2 000 privatpraktiserande tandvårdskliniker i Sverige är anslutna till det statliga tandvårdsstödet. Skatteverket har begärt in uppgifter från Försäkringskassan om utbetalt stöd och gjort kontroller. Utredningarna har lett till beslut om höjd skatt på sammanlagt 25 miljoner kronor, inklusive skattetillägg.

Spökpatienter

– Hos de tandvårdskliniker som vi sett gör fel är beloppen relativt stora för små företag, i genomsnitt nästan en halv miljon kronor per aktör, säger Mikael Taaler i det pressmeddelande som Försäkringskassan skickad ut på tisdagsmorgonen.

Försäkringskassan kräver nu tillbaka de 25 miljoner som de avslöjande tandläkarna tagit emot på ett felaktigt sätt. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Bland annat rör det sig om dolda patientavgifter och att klinikerna ger olika uppgifter om antalet patienter beroende på vilken myndighet de har kontakt med. Skatteverkets granskning visar att flera kliniker lurat till sig pengar från Försäkringskassan, bland annat genom att hitta på patienter som inte finns, så kallade spökpatienter.

Skatteverket kräver nu tillbaka de 25 miljoner kronorna från de tandläkarkliniker som fastnade i Skatteverkets razzia.

Utöver de nu genomförde skattekontrollerna utreder Försäkringskassan även felaktiga utbetalningar inom det statliga tandvårdsstödet.

– Samarbetet med Skatteverket och andra myndigheter är väldigt viktigt för att förhindra missbruk av tandvårdsstödet, säger Linda Jakobsson, områdeschef på Försäkringskassan. 

Annons: