Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Systembolagets plan – sänkta priser på starköl

Foto: Hasse Holmberg/TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Fem komma tvåan – den nu billigaste ölen på Systembolaget.

Systembolaget vill sänka lägstapriset på starköl.

Då skulle den billigaste burken kosta 6,90 kronor.

Prissänkningen kan ses som ett försök att begränsa den omfattande gränshandeln med starköl.

– Våra kunder ska inte behöva betala ett högre pris för att leverantörerna har satt lägre marginaler på andra marknader, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Systembolagets billigaste starköl kostar i dag 8,40 per burk. Nu vill alkoholmonopolet släppa två öl på burk i det fasta sortimentet med ett pris på max 6,90 kronor. Detta var sajten Beernews först att rapportera om.

Systembolagets presschef Lennart Agén bekräftar för Expressen att man har lagt en lanseringsplan som är startskottet för en dialog med leverantörer om vad man tycker saknas på den svenska marknaden.

Det ska handla ljus lager i lägre prisklass. 

– Vi har skrivit en förfrågan om två sorters ljus lageröl av internationell typ. Priset vi föreslagit för en burk med 33 centiliter är 6,90 kronor. Men det är inte klart att priset hamnar där, det kan bli 6,90, 7,90 eller 8,00 kronor, säger Lennart Agén på Systembolaget.

Vill begränsa gränshandeln

Av lanseringsplanen framgår att Systembolaget vill göra det mindre lönsamt att åka till Tyskland eller Danmark och köpa billig starköl.

Systemet har noterat att bryggerierna kan sälja sina produkter med lägre marginaler hos gränsbutikerna i Danmark och Tyskland. Då är det rimligt att priset kan pressas i monopolets butiker också, menar man.

– Tittar man på ljus öl säljs den ibland för 3,30 kronor burken i gränshandeln. På Systembolaget kostar samma burk tio kronor, exklusive pant. Priserna du betalar i gränshandeln är lägre än Systembolagets inköpspris, borträknat alkoholskatt och moms, uppger Lennart Agén.

Kritik från mindre bryggerier

Flera tillverkare av så kallad hantverksöl är dock kritiska till att statliga Systembolaget skulle ge sig in i priskonkurrens med billig industriöl.

– Systembolaget säger sig värna folkhälsan genom dyra reklamkampanjer och subjektiva debattartiklar. Att sedan efterfråga öl för 6,90 är dubbelmoral. Det är den billigaste alkoholen som är allra skadligast för folkhälsan, Johan Håkansson, grundare av Ängöl i Kalmar och ordförande i Sveriges Oberoende Bryggerier för Beernews.

Så här svarar Systembolagets presschef på den kritiken:

– Det är klart att Systembolaget är ett alkoholpolitiskt instrument, vilket är en central del. Men det är också viktigt för oss att vara effektiva och jobba rationellt för att erbjuda våra kunder artiklar till priser som är relevanta. Och det är de inte dagsläget i det här segmentet.

Systembolaget uppger att de nya lågprisstarkölen ska finnas i butikerna i början av hösten 2020.

Expempel på öl på Systemet som kostar under tian idag

Fem Komma Tvåan, 8:40 kronor, 330 ml, 5,2% (Åbro).

Åbro Original, 8,90 kronor, 330 ml, 5,2%. (Åbro)

Sofiero Original, 8,90 kronor, 330 ml, 5,2%. (Kopparbergs).

Guldkällan, 8,90 kronor (Spendrups)

Svenskt Starköl, 8,90 kronor. 330 ml, 4,8% (Åbro)

Fagerhult Export, 8,90 kronor, 330 ml, 5,3% Kopparbergs)

Zeunerts Original, 8,90 kronor, 330 ml. 5,3% (Kopparbergs).

Dansk Fadøl, 8,90 kronor, 330 ml, 5,0% (Kopparbergs)

Tuborg Grön, 9,10 kronor, 330 ml. 4,2% (Carlsberg)

Systembolagets plan – sänkta priser på starköl.

TV: Tullen avslöjade ett privat Systembolag

Mitt i det lilla villasamhället drev den 60-årige mannen ett eget systembolag. Uppradat på hyllorna fanns både starksprit, vin och öl.

Är ölen för dyr på Systembolaget?

Annons: