Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sveriges största matbutik spränger miljardgränsen

Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nordby Supermarket är Sveriges största shoppingmecka.

Nu har matbutiken vid norska gränsen passerat miljarden.

– Ett norskt hushåll sparar mycket på att göra inköpen i Sverige, säger butikschefen Heidi Fouganthin till Ica Nyheter.

Många personer boendes i Norge väljer då och då att åka över till grannlandet Sverige för lite shopping. 

På andra sidan är det mesta billigare och om du bor nära gränsen till Strömstad har du närheten till ett av Sveriges största köpcenter, Nordby. Förra året hade centret en tillväxt på 5,5 procent och omsatte 4,5 miljarder kronor, rapporterade Market tidigare i år.

På handelsområdet finns också Sveriges största matbutik, Nordby Supermarket. Även kallad norrmännens Ullared. Matbutiken passerade en miljard kronor netto när försäljningen visade ett lyft med 96 miljoner kronor, 9,9 procent, det senaste räkenskapsåret, skriver Market som refererar till dagligvaruhandelns nyhetstidning Icanyheters avslöjande.

Nordby Supermarket. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vi är fantastiskt nöjda och stolta. Vi jobbar effektivt och lyckas med planering, inköp och kampanjer och kan parera vädersvängningar.

Förutom försäljningslyftet steg också rörelseresultatet till 119 miljoner kronor, en marginal på 11,3 procent.

– Tullar och skatter gör att prisskillnaderna fortsatt är väldigt stora. Ett norskt hushåll sparar mycket på att göra inköpen i Sverige, säger Heidi Fouganthin till Icanyheter.

Norska miljardären Olav Thon står som ägare

Ägaren till Nordby Shoppingcenter är den norska miljardären Olav Thon, som äger över hundra köpcentrum både i Norge och i Sverige. Bland annat Charlottenbergs Köpcentrum och Töcksfors Shoppingcenter. Han äger också ett stort antal hotell och omkring 350 fastigheter i Oslo. Thon-gruppen är Norges största fastighetsägare.

Nordby Shoppingcenter etablerades 1983 och har i dag över 80 000 kvadratmeter butiksyta och över 110 butiker och restauranger.

Att handla vid gränsen är populärt och enligt Markets kartläggning ligger fem av de tio mest lönsamma livsmedelsaktörerna vid gränsen till Norge.

Expressen har tidigare i år berättat att gränshandeln i Sverige omsätter 15 miljarder kronor vilket är den högsta summan någonsin. Det är en ökning med 1,4 miljarder norska kronor under 2018 jämfört med året innan, visade Statistisk sentralbyrå i Norge.

Annons: