Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska chips innehåller cancerframkallande ämne

När Testfakta undersöker halterna av akrylamid i svenska chips visar det sig att flera produkter inte uppfyller de krav som snart införs. Foto: TT
Svenska chips kan öka risken för att drabbas av cancer. Foto: COLOURBOX

Svenska chips kan öka risken för att drabbas av cancer.

Företaget OLW:s potatischips innehåller höga halter av det cancerframkallade ämnet akrylamid visar en analys av Testfakta som SVT tagit del av.

– De här nivåerna kommer inte att accepteras när nya reglerna träder i kraft, säger Petra Fohgelberg, vid Livsmedelsverkets kontrollenhet till Testfakta.

Mat som innehåller akrylamid har vid flera tidigare tillfällen uppmärksammats på grund av ämnet kan öka risken att drabbas av cancer.

Trots de återkommande larmen har det tagit lång tid för livsmedelsindustrin att sänka halterna. För att få bukt med problemet införs från och med april i år nya EU-regler som begränsar nivån akrylamid i maten. Överstiger halterna 750 mikrogram per kilo kommer tillverkaren bli tvungen att vidta åtgärder för att minska mängden akrylamid i produkten.

När Testfakta undersöker halterna av akrylamid i svenska chips visar det sig att flera produkter inte uppfyller de krav som snart införs.

OLW: Chipsen ska fasas ut

I undersökningen innehöll OLW:s Sourcream&onion 1700 mikrogram akrylamid per kilo. Det är 28 gånger högre halt än Estrellas Linschips som innehöll minst akrylamid i testet. Även Änglamark och Bjäre innehöll mer än 1000 mikrogram akrylamid per kilo, rapporterar SVT.

– De här nivåerna kommer inte att accepteras när nya reglerna träder i kraft, säger Petra Fohgelberg, vid Livsmedelsverkets kontrollenhet till Testfakta.

OLW beklagar att företagets chips har relativt höga halter av ämnet.

– Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips och den potatis som odlas i nordliga länder löper risk att ge högre mängder akrylamid, säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig på Orkla Confectionery & Snacks Sverige, som äger varumärket OLW till SVT.

Sara Malmström fortsätter:

– De chips ni analyserat är gjorda av potatissorten Saturna. Den kommer att ersättas med andra potatissorter. Vi är i slutfasen av denna utfasning.

Kommer du att sluta äta chips nu?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!