När Testfakta undersöker halterna av akrylamid i svenska chips visar det sig att flera produkter inte uppfyller de krav som snart införs. Foto: TTNär Testfakta undersöker halterna av akrylamid i svenska chips visar det sig att flera produkter inte uppfyller de krav som snart införs. Foto: TT
När Testfakta undersöker halterna av akrylamid i svenska chips visar det sig att flera produkter inte uppfyller de krav som snart införs. Foto: TT
Svenska chips kan öka risken för att drabbas av cancer. Foto: COLOURBOXSvenska chips kan öka risken för att drabbas av cancer. Foto: COLOURBOX
Svenska chips kan öka risken för att drabbas av cancer. Foto: COLOURBOX

Svenska chips innehåller cancerframkallande ämne

Publicerad

Svenska chips kan öka risken för att drabbas av cancer.

Företaget OLW:s potatischips innehåller höga halter av det cancerframkallade ämnet akrylamid visar en analys av Testfakta som SVT tagit del av.

– De här nivåerna kommer inte att accepteras när nya reglerna träder i kraft, säger Petra Fohgelberg, vid Livsmedelsverkets kontrollenhet till Testfakta.

Mat som innehåller akrylamid har vid flera tidigare tillfällen uppmärksammats på grund av ämnet kan öka risken att drabbas av cancer.

Trots de återkommande larmen har det tagit lång tid för livsmedelsindustrin att sänka halterna. För att få bukt med problemet införs från och med april i år nya EU-regler som begränsar nivån akrylamid i maten. Överstiger halterna 750 mikrogram per kilo kommer tillverkaren bli tvungen att vidta åtgärder för att minska mängden akrylamid i produkten.

När Testfakta undersöker halterna av akrylamid i svenska chips visar det sig att flera produkter inte uppfyller de krav som snart införs.

OLW: Chipsen ska fasas ut

I undersökningen innehöll OLW:s Sourcream&onion 1700 mikrogram akrylamid per kilo. Det är 28 gånger högre halt än Estrellas Linschips som innehöll minst akrylamid i testet. Även Änglamark och Bjäre innehöll mer än 1000 mikrogram akrylamid per kilo, rapporterar SVT.

– De här nivåerna kommer inte att accepteras när nya reglerna träder i kraft, säger Petra Fohgelberg, vid Livsmedelsverkets kontrollenhet till Testfakta.

OLW beklagar att företagets chips har relativt höga halter av ämnet.

– Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips och den potatis som odlas i nordliga länder löper risk att ge högre mängder akrylamid, säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig på Orkla Confectionery & Snacks Sverige, som äger varumärket OLW till SVT.

Sara Malmström fortsätter:

– De chips ni analyserat är gjorda av potatissorten Saturna. Den kommer att ersättas med andra potatissorter. Vi är i slutfasen av denna utfasning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen