Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk jacka återkallas – kunder får pengarna åter

Jackan som nu återkallas på grund av att hällan sitter på utsidan.Foto: Haglöfs

Populära friluftsmärket Haglös återkallar en vinterjacka för barn.

Orsaken är att fleecejackan skulle kunna orsaka kvävning under lek.

Haglös erbjuder nu kunder att lämna tillbaka jackan, även om Konsument meddelat att återkallning av varan inte är nödvändig.

Det är jackmodellen Haglöfs Astro jacket junior, hösten/vintern 2019, som återkallas.

Detta framgår av en anmälan gjord till EU:s informationsdelningssystem för att skydda konsumenter, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Enligt handlingarna har en intern undersökning av jackan visat att det finns risk att barn kan strypas när de bär plagget.

Går ut med en varning

I ett varningsmeddelande på hemsidan skriver Haglöfs att öglan, eller hällan, som man man kan hänga upp plagget i, på grund av att det sitter på utsidan av jackan skulle kunna orsaka en strypningsolycka. Ett barn skulle kunna fastna och kvävas under lek befarar man.

Det är inte känt om något sådant fall redan inträffat.

Haglöfs har ändå beslutat att återkalla jackmodellen med artikelnummer 604483. Kunder behöver inte uppvisa något kvitto för att få tillbaka pengar, påpekar Haglös i varningsmeddelandet

– Kunder som köpt jackan kommer att ersättas av oss, säger Heidi Karjalainen, jurist på Haglöfs.

I ett mejl påpekar Haglöfs senare att Konsumentverket kommit fram till att jackan inte behöver återkallas, men att företaget beslutat att ersätta de kunder som trots allt vill häva köpet och lämna tillbaka plagget.

”Utredningen är nu genomförd och Konsumentverket har avslutat ärendet samt har meddelat att ingen återkallning av produkten är nödvändig, detta efter expertutlåtande från tre oberoende laboratorier och testinstitut SGS, SIS och TüV Rheinland) som samtliga bekräftar att Astro Jacket Junior uppfyller EUs säkerhetskrav.

 Haglöfs ser dock fortfarande placeringen av upphängningsöglan som ett tillverkningsfel och eftersom kvalitet är högsta prioritet för oss så erbjuder vi fortsatt de konsumenter som köpt fleecejackan möjligheten att returnera den till oss och erhålla full ersättning”, skriver Sara Skogsberg Cuadras , kommunikationschef på Haglöfs.         

Varningstexten från Haglöfs.
Annons: