Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svarta listan: 2018:s fem värsta matbluffar utsedda

Grönsaksjuicen innehåller främst äpplejuice.
Detta smör innehåller till stor del palmolja.
Har ingen levande bakteriekultur.
Mineraler tillsätts på konstgjord väg.
Innehåller 0,003 procent guanabana.

Förra året ”vann” Polaricas kronhjortskav.

Nu är det återigen dags att rösta på årets matbluff – där fem produkter har tagit sig till final.

– Tanken är att svenska folket ska säga ifrån, säger Björn Bernhardson från Äkta vara i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Läser du på förpackningen vad maten innehåller?

Årets matbluff är tävlingen som ingen vill vinna. Men nu är det dags igen – för fjärde året i rad.

För 2018 har juryn fått in rekordmånga nomineringar: totalt 120 stycken. Nu är fem av varorna finalister och röstningen är öppen för svenska folket.

Syftet med tävlingen är att avslöja produkter som lurar konsumenter, och att uppmärksamma konsumenter på att alla varor inte alltid är vad de utger sig för att vara.

 

 

Äkta vara: Svenska folket ska säga ifrån

I livsmedelsbranschen finns en rad regler att förhålla sig till – men det finns också sätt att kringgå reglerna.

– Tanken är att svenska folket ska säga ifrån, säger Björn Bernhardsson på konsumentföreningen Äkta vara, som är med och arrangerar årets matbluff, i Nyhetsmorgon.

Han fortsätter:

– Vad som är fusk egentligen är svårt att definiera men vi har fått in mycket fler nomineringar i år så intresset är stort.

Den som vill kan rösta fram till den 21 januari.

De fem varor som har gått till final är följande:

Lätta original

Sägs innehålla svensk raps och smakrik kärnmjölk. ”Dessutom är den dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige”, skriver Äkta vara på sin hemsida. 

Men i själva verket består smöret främst – efter vatten – av den kontroversiella råvaran palmolja. 

 

 

Oatly havregurt naturell

Vid tillverkning av yoghurt pastöriserar man mjölken, innan den syras med mjölksyrabakterier. Därefter är det förbjudet att pastörisera produkten, eftersom den ska ha en levande bakteriekultur.

Så här skriver Äkta vara:

”Havregurt är ett försök att imitera yoghurtens konsistens, smak och användningsområde, vilket förstås namnet anspelar på. Den är dock ultrahögpastöriserad efter syrningen, vilket gör att alla bakterier är döda när den hamnar i frukosttallriken”.

Glacéau (Coca-Cola) smartwater

Vatten i flaska – men som har tillverkats på ett krångligare sätt, enligt Äkta vara. I nomineringen står det att vanligt källvatten eller mineralvatten ”ångdestilleras” för att ta bort naturligt förekommande mineraler. Sedan tillsätts mineraler på konstgjord väg.

”Processen är näringsmässigt värdelös och med ett pris på 40 kronor litern ofta flera gånger dyrare än odestillerat källvatten eller mineralvatten. Transporterna från fabrikerna i Storbritannien respektive Nederländerna kan inte heller sägas vara särskilt smarta”, skriver Äkta vara.

 

 

Garant ekologisk kallpressad grönsaksjuice

Trots namnet är det främst äpple i grönsaksjuicen. På framsidan av flaskan är det dock rödbeta, selleri och fänkål som räknas upp.

”Ingenstans på denna spansktillverkade juice antyds att denna juice skulle innehålla något annat än grönsaker. Men i själva verket består den till cirka två tredjedelar av betydligt mindre eftertraktad äppeljuice. Andelen fänkål är dessutom bara 0,08 procent”, skriver Äkta vara.

Festis guanabana pineapple

Drycken innehåller äkta puré av guanabana – dock enbart 0,003 procent. Det gör att en normalstor frukt räcker till 66 000 flaskor, enligt Äkta vara.

”Det är förstås alldeles för lite för att ge drycken någon smak. Den ytterst lilla mängden puréad frukt är bara där för syns skull, för att lura oss att smaken inte bara är fejkad med aromer, när den i själva verket är just fejkad med aromer”, skriver konsumentföreningen i sin nominering.

Annons: