Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studiemedel 2019: Då kommer pengarna från CSN

Redo för studierna! Låt inte oron för när pengarna kommer hindra dig.Foto: Jacob Ammentorp Lund
Här är alla utbetalningsdagar för hela läsåret.Foto: Shutterstock
Så får du beskedet snabbare så du kan koncentrera dig på studierna. Vi tipsar.Foto: Shutterstock
Kul att plugga. Men när kommer studiemedlen? Vi guidar dig.Foto: Shutterstock

Väntar du på pengar från CSN? 

Här är allt du behöver känna till innan du ringer och undrar vad som hänt.

Här ger vi dig alla datum och handläggningstider.

Så får du studiemedel från CSN

För att få studiebidrag och eller studielån måste du först ha ansökt hos Centrala studiestödsnämnden, CSN. Du kan söka för studier i Sverige eller utomlands. När du söker kan du även räkna ut hur mycket du får. 

Nästa steg är att CSN fattar ett beslut om du ska få pengar eller inte. Det tar normalt tre till fyra veckor, men kan ta längre tid vid toppar. Studiemedel för utlandsstudier kan gå snabbare. 

Håll koll på när du ansöker. På CSN:s hemsida anger de hur de ligger till med ansökan. Skolan ska dessutom ha rapporterat till CSN om din utbildning och hur mycket du ska studera.

Sista steget är att du lämnar en studieförsäkran till CSN och registrerar dig för dina kurser. Klarar du inte dina poäng sedan tidigare studier kan du behöva läsa in de poängen innan du kan få studiemedel igen.  Du ansöker om studiemedel här. Följ den här länken för att lämna din studieförsäkring.

Så får du beskedet snabbare

Gå in på ”Mina Sidor” och välj ”Min profil”. Där kan du välja att få beskedet dit i stället för med posten. Då kommer du att få ett mejl när beslutet är klar. Resultatet ser du i ”Mina sidor”. Du kan även bli påmind med sms.

CSN behandlar alla i den ordning de kommer in. De ger inga förturer.

Detta behöver du göra först:

Du behöver ha e-legitimation. Du kan också beställa och logga in med personlig kod.

Du behöver anmäla kontot du vill få pengarna utbetalade till genom  Swedbanks kontoregister.  

Då betalas pengarna ut från CSN – studier i Sverige

Studiemedel betalas ut en gång i månaden, den 25:e varje månad. Första utbetalningen görs i samband med att du börjar studera. Du får pengarna i förskott, det vill säga att du får oktobers studiemedel den 25 september.

Skillanden – det här är pengarna från CSN

Studiemedel: Samlingsnamn för allt du får från CSN.

Studielån: De pengar du lånar och ska betala tillbaka.

Studiebidrag: Den del av studiemedlen du får behålla.

Utbetalningsdagar för 2019/2020

25 april

24 maj (om du studerar i juni)

25 juni (om du studerar i juli)

25 juli (om du studerar i augusti)

23 augusti

25 september

25 oktober

25 november

23 december (om du studerar januari 2020)

24 januari 2020

25 februari 2020

25 mars 2020

24 april 2020

25 maj (om du studerar i juni 2020)

Om du sommarjobbar och inte studerar under sommarledigheten ska du tänka på glappet. Det vill säga att pengarna du får den 25 april ska räcka två månader fram till första utbetalningen av sommarjobbet den 25 juni.

Om du sommarjobbar hela augusti kommer du dock att få både lön och studiemedel från CSN den 23 augusti. Räkna dessutom med att få semesterersättning som är 12 procent av intjänad lön den 25 september.

Så betalas studiebidraget ut för gymnasiestudier

Första datum för utbetalning av studiebidrag beror på vilken månad du fyller 16.

Är du född januari–juni kommer första utbetalningen i september. Är du född juli–september kommer pengarna i oktober. Är du född oktober–december betalas studiebidraget ut i påföljande januari.

CSN betalar ut pengarna den sista vardagen september till juni.

■ 30 april 2019

■ 31 maj 2019

■ 28 juni 2019

Läsåret 2019/2020

■ 27 september 2019

■ 31 oktober 2019

■ 29 november 2019

■ 30 december 2019

■ 31 januari 2020

■ 28 februari 2020

■ 31 mars 2020

■ 30 april 2020

■ 29 maj 2020

■ 30 juni 2020

Utbetalningsdagar – studier utomlands

Studerar du utomlands kan du få din första utbetalning tidigast tre veckor före terminsstart. Nästa utbetalning för du vid terminsstart och sedan betalas pengarna ut senast den 25:e i varje månad, se utbetalningsdagar 2019/2020 ovan.

Kräver skolan att du betalar hela terminsavgiften i förväg kan du få lånet utbetalt tidigast tre veckor före terminsstart. Du behöver ett intyg från skolan, som du skannar och lämnar in i ”Mina sidor”. 

Får jag mer pengar om jag även studerar på sommaren?

Du har rätt till studiemedel för en sommarkurs under vissa omständigheter. Kursen eller utbildningen måste ge rätt till studiemedel. Skolan måste ha rapporterat in kursen som en sommarkurs till CSN. Du måste studera på minst 50 procent i minst tre sammanhängande veckor under perioden juni–augusti.

Självstudier under sommaren ger inte rätt till studiemedel. Att läsa in en kurs som inte har studietid på sommaren ger inte bidrag eller lån. 

Du kan bara få studiemedel för ett visst antal veckor per kalenderår. Pluggar du på sommaren räknas de veckorna som använda. CSN kan godkänna fler studieveckor om du har synnerliga skäl. Att inte hitta ett sommarjobb räknas inte som giltigt skäl. Däremot om din studietid förlängts eller om du tvingats byta studieinriktning på grund av skäl du inte kunnat påverka som sjukdom, funktionsnedsättning, olycka eller någon annan omständighet.

CSN beviljar ytterst få undantag.

Så många veckor får du studera

Du kan inte plugga för evigt. Studerar du på högskolenivå kan du få studiemedel för högst 240 veckor, vilket motsvarar sex års studier på heltid. Du kan alltså få studiebidrag och studielån 40 veckor per år, vilket motsvarar cirka nio månader.

Annons: