Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Strejk i Frankrike – flyg till Sverige drabbas

Flyg mellan Arlanda och Paris ställs in när Air France går ut i strejk. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det är fjärde strejken på en månad som drabbar Air France. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Anställda på SNCF planerar att strejka två dagar av fem i tre månader. Foto: APAYDIN ALAIN/ABACA / STELLA PICTURES
President Emmanuel Macrons sparpaket uppskattas inte av tågbolaget. Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES

Anställda i flygbolaget Air France har gått ut i strejk för bättre löner under tisdagen. 

Vissa av flyglinjerna till och från Sverige är inställda. 

Air France flyg från Arlanda till Paris 12.40 ställdes in och flyget från Paris till Arlanda 23.05 är inställt, enligt Swedavias sajt. Enligt Air France är 75 procent av bolagets flyg under tisdagen inställda.

 

Läs mer: Stor guide: Så får du ersättning för din inställda resa 

 

Det är den fjärde strejken som drabbar Air France inom loppet av en månad. Ytterligare strejker planeras den 7, 10 och 11 april.

Tre månaders massiv tågstrejk

Även stora delar av tågtrafiken i Frankrike står stilla. På tisdagen inleds en tågstrejk som kommer att påverka 4,5 miljoner fransmän när anställda på det statliga tågbolaget SNCF går ut i omfattande strejk två av fem dagar i veckan fram till den 28 juli. 

Ett av åtta höghastighetståg kommer att gå och ett av fem regionaltåg, enligt France24.

Orsaken är president Emmanuel Macrons planer på att reformera det skuldtyngda statliga tågbolaget. Macron vill bland annat skära ned på de järnvägsanställdas förmåner – som är ett av skälen till att det kostar 30 procent mer att köra tåg i Frankrike än på andra håll.

Men fackförbunden hävdar att Emmanuel Macron försöker "fördärva de allmänna järnvägarna med ren ideologisk dogmatism", skriver France24

Jämförs med kolgruvsstrejkerna 

Järnvägsstrejkerna ses som det största bakslaget hittills för Macron som försöker liberalisera och göra fransk ekonomi mer konkurrenskraftig, skriver France24.

Presidenten lyckades få igenom kontroversiella arbetsrättsreformer i oktober, men tidsramen och effekten av järnvägsstrejken jämförs i Frankrike med den brittiska premiärministern Margaret Thatchers kraftmätning med kolgruvsarbetarna år 1984.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!