Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stort intresse för att få premie för elcykel

Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Mer än 10 500 ansökningar om ersättning för köp av elcykel har kommit in till Naturvårdsverket sedan möjligheten att söka infördes den 1 februari.

Intresset för att få ersättning för installation av laddningspunkt till elbil är desto svalare.

I mitten av april ska Naturvårdsverket börja fatta beslut om ansökningarna.

Men det har varit ett stadigt inflöde av nya ansökningar sen de blev möjliga, enligt Tomas Hallqvist, enhetschef på avdelningen för miljöbidrag på Naturvårdsverket.

– Jag tycker nog att det låter som många ansökningar, givet årstiden. Men många är nog ackumulerade eftersom det går att söka bidrag för cyklar köpta från den 20 september förra året och framåt. Sen väntar vi nästa anstormning när cykelförsäljningen börjar komma i gång i slutet på mars, säger han till TT.

Sedan den 1 februari kan privatpersoner ansöka om elcykelpremien.

Man kan få 25 procent, upp till 10 000 kronor, tillbaka vid köp av ny elcykel.

Klent intresse för solpar

För laddplatser kan man sedan den 1 februari få upp till 50 procent i bidrag för material och arbete, upp till 10 000 kronor.

Intresset för laddningspunktspremien har varit lågt. Endast 90 ansökningar har hittills kommit in.

– Det har nog att göra med brist på information, om jag får gissa. Man är inte medveten om att möjligheten finns. Det är synd, för en laddstolpe är en säker och mer effektiv laddning av din elbil. Det är också något som många säger är ett skäl att inte skaffa elbil – att det inte går att ladda den, säger Tomas Hallqvist till TT.


Bidrag för elcykel och laddstolpe

Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor per år i tre år för att subventionera köp av elcykel.

Privatpersoner kan få 25 procent, upp till 10 000 kronor, tillbaka vid köp av ny elcykel.

Premien avser köp av elcykel, elmoped eller elmotorcykel, samt ett antal fordon som används av personer med fysisk funktionsnedsättning, men inte ståhjulingar som Segway, elsparkcykel eller hoverboard.

Bidraget betalas ut retroaktivt för cyklar köpta från och med den 20 september förra året.

För laddstolpar har regeringen avsatt 90 miljoner kronor per år i tre år.

Privatpersoner kan få upp till halva beloppet tillbaka på priset för material och anläggning av laddstolpe. Maxbeloppet är på 10 000 kronor.

Källa: Naturvårdsverket


Annons: