Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stordalens affär brådskar – Ving riskerar att krascha

Harald Mix och Petter Stordalen är två av ägarna till nya Sunclass Airlines.
Vings konkursansökan.
Det brådskar för Petter Stordalen.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Kubu, utsedd till konkursförvaltare.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det råder akut ekonomisk stress med att genomföra Ving-affären.

Hela Ving-gruppen försattes på förmiddagen i konkurs som ett led i den planerade förändringen.

Stora värden ”riskera att förloras” om inte ett antal åtgärder genomförs akut , skriver konkursförvaltaren, advokat Mikael Kubu från Ackordscentralen.

När den norske hotellmagnaten Petter Stordalen meddelade att han blir en av charterbolagets Vings nya ägare vid en presskonferens på onsdagsförmiddagen talades det bara lågt om att hela affärsupplägget bygger på en snabb konkurs och att Vings konkursbo säljs vidare till de nya ägarna.

Expressen kan nu avslöja att flera led i affären måste ske mycket snabbt för att förhindra att Ving kraschar i en ”riktig” konkurs. Det framgår också av handlingar som inkommit till Stockholms tingsrätt.

Tingsrättens konkursbeslut om Ving.

Ving-affären brådskar

Advokat Mikael Kubu från Ackordscentralen är utsedd till konkursförvaltare i den stora företagsoperationen som innebär att Ving Sverige, Thomas Cook Northern Europe och Thomas Cook Nordic Holding  – även kallade TC–Bolagen – försätts i konkurs som ett led i att de nya ägarna med Petters Stordalens bolag, Altor och TDR Capital kan köpa de tre konkursade företagen.

Processen brådskar vilket framgår tydligt konkurshandlingarna för de tre TC–Bolagen.

I Vings konkursansökan till Stockholms tingsrätt står att konkursförvaltaren måste ta ”relevanta beslut inom de närmaste dygnen” efter att han blivit utsedd av tingsrätt.

”Om relevanta beslut kan tas inom denna tid kommer det inte längre finnas förutsättningar att genomföra en överlåtelse där verksamheten drivs vidare, utan då återstår endast ett rent avvecklingsalternativ. I ett avvecklingsalternativ kommer den totala skuldmassan att bli betydligt mycket större än om den villkorade överlåtelsen genomförs”.

Det brådskar för Petter Stordalen och övriga finansiärer som vill överta Ving-gruppenFoto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den utsedde konkursförvaltaren Mikael Kubu på Ackordscentralen har i förväg informerats om Ving–gruppens läge och tillfrågats om han kan gå in som konkursförvaltare.

” Jag har därefter erhållit viss information om TC– Bolagens ekonomiska situation och även annan nödvändig information för att omedelbart kunna vidta de akuta åtgärder som krävs för att inte stora värden i TC–Bolagen ska riskera att förloras”, skriver Mikael Kubu som också meddelar att han är beredd att åta sig jobbet om tingsrätten ger grönt ljus.

Vings konkursansökan.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Reseexperten: ”Kommer inte påverka resenärerna”

Lottie Knutson om Ving-affären.
Annons: