Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varnar för romansbedragare – slår till mot kärlekssökande

Se senaste nytt från Di-Tv.
– Undersök, googla, gå ut på nätet och kolla runt, säger privatekonom Ingela Gabrielsson på Nordea, som tips när en misstänkt romansbedragare ska undersökas. Foto: Pressbild / Pressbild
Romansbedrägerierna har utvecklas till är en miljardindustri. Foto: Øijord, Thomas Winje / SCANPIX NORWAY
– Det är jätteviktigt att det här får ett slut, säger Eva-Maria Hedin, som själv blivit utsatt för en romansbedragare.
Romansbedragare som stulit bilder på amerikanska militärer och använder bilderna för kärleksbedrägerier. Här återfinns det på en amerikansk varningssajt.

Siv, 82, gav över en miljon till sin nya nätromans ”generalen David MD Morgan” – innan hon insåg att de långa kärleksmejlen var påhittade.

Nu går storbanken Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson ut och varnar för kärleksbedragare, även kallade romansbedragare, på nätet.

Bakom bedragarna finns syniska ligor som lurar kärlekssökande människor.

– Man kan få sin privata ekonomi totalt förstörd om man blir lurad. Det är många ensamma som åker på det, säger Ingela Gabrielsson.

Samtidigt får bankerna kritik för att de alltför lättvindigt släpper igenom pengar som romansbedragarna lurar till sig.

Med hjälp av stulna bilder på bland annat amerikanska och brittiska militärer, eller ensamstående kvinnor, opererar romansbedragarna – den nya typen av sol-och-vårare – på nätet och sociala medier i hopp om att kunna snärja sina kärlekstörstande offer.

Verksamheten, som också kallas catfishing, har ökat explosionsartat och beskrivs som en världsomspännande industri.

Mörkertalet är stort när det gäller antalet offer. Amerikanska FBI har i en sammanställning uppgett att 15 000 människor anmälde romansbedrägerier i USA under 2017. Förra året hade det växt till över 18 000 anmälningar från personer som uppgav att de blivit lurade på sammanlagt mer än 3,4 miljarder kronor.

Både män och kvinnor utsätts för romansbedrägerierna. Offer är också de som blir bestulna på sina bilder, bilder som används av nätbedragarna.

Bedragarna har ett enda mål: Att komma över offrens pengar.

– De söker upp kärlekstörstande, kontaktsökande personer, män och kvinnor som vill hitta en trevlig livspartner. Såna personer är extra mottagliga för den här sortens bedrägerier, har Mats Ekman, chef för bedrägerigruppen i Norrbotten, tidigare berättat för Norrbottens-Kuriren. 

Siv, 82, lurades på 1,2 miljoner kronor

82-åriga ”Siv” från Västmanland är en av många personer som blivit mer eller mindre utblottad på grund av sin nätförälskelse. Hon gav bort 1,2 miljoner kronor, pengar som överfördes via nätet och försvann.

”Siv” blev kär i en man som uppgav sig heta David, vara amerikansk general verksam i Syrien, men på väg att lämna sin befattning. Hon hade funnit honom via Facebook och han såg ut som en stilig karl i uniform på bilderna. De skrev till varandra på nätet och hans ord fick ”Siv” att bli kär.

– Då kändes det något att se fram emot, att skriva till på kvällarna, berättade hon nyligen för P4 Västmanlands reporter.

I dag är pengarna borta.

Några av bilderna på ”Sivs” falske kärleksdejt som fick 1,2 miljon kronor innan hon insåg att hon blivit lurad. Här finns han under olika namn, men bakom finns sannolikt en liga som utnyttjat stulna bilder. Foto: POLISEN

Siv: ”Mår väldigt dåligt”

– Det värsta är inte pengarna utan att man kunde gå på det här. Att man var så blåögd och trodde på honom. Det är själva skamman. Man mår väldigt dåligt efteråt, säger ”Siv”.

Under drygt tre månader betalade ”Siv” – som heter något annat – ut sammanlagt 1,2 miljoner kronor till ”generalen David M D Morgan” som hon trodde att hon hade en framtid med.

Mannen berättade i ett av sina kärleksmejl att han skulle föra ut pengar från Syrien och ville skicka dem via hennes bankkonto. Men enligt ”general Morgan” fastnade pengarna i italienska tullen och hon var tvungen att betala för att lösa hans problem. Annars skulle hon riskera fängelse.

– På slutet var det bara rädsla, att jag skulle komma i fängelse, berättar ”Siv” för P4 Västmanland. 

” Han väntade ut mig”

”Veronica.” Hon betalade 700 000 kronor till en romansbedragare och även hennes fall har P4 Västmanland berättat om.  Kvinnan chattade med en man som även han utgav sig för att vara amerikansk fyrstjärnig general stationerad utomlands. Han sa att han verksam i ett farligt område där det fanns talibaner.

– Jag betalade in 700 000 kronor. Han liksom väntade ut mig, han väntade ut mig till jag hade sålt mitt hus.

– Jag tyckte synd om honom eftersom han sa att han var jagad av talibaner. Han lovade dyrt och heligt att han skulle betala tillbaka när han kom hem. Det känns skit att man gått på sånt här.

”Sivs” och ”Veronicas” fall fall är två av flera som ligger på bordet hos polisen i Västmanland. Personerna bakom går troligen inte att spåra.

- Vi har ett tiotal fall av misstänkt romansbedrägeri på vårt bord. säger Björn Sidenhjärta Foto: DALARNAS TIDNINGAR

– De flesta av brotten begås av folk i västra Afrika. Vi ser också att många mellanhänder som får pengar i Sverige kommer därifrån, säger Björn Sidenhjärta, chef för polisens bedrägerigrupp i Västmanland.

Många skäms över att de blivit lurade, mår dåligt och vill inte att det ska bli känt att det blivit lurade av romansbedragare. 

– De jobbar nästan som efter ett filmmanus. Det gäller att ha en spännande, intressant historia som gör att du fastnar, säger Björn Sidenhjärta.

”Man ska inte skämmas”

Eva-Maria Hedin från Uppsala har gått ut offentligt med sin historia. Hon blev lurad av en romansbedragare för fem år sedan och har skrivit romanen ”Scam story” på temat tillsammans med Eva Alderborn.

– Man tycker synd om en som drabbats av en bedragare på Blocket. Men man tycker inte synd om en som drabbats av en romansbedragare. Det är samma sak för mig, säger Eva-Marie som vill tvätta bort skamstämpeln.

Eva-Maria Hedin och Eva Alderborn skrev romanen "Scam story" i hopp om att kunna tvätta bort skamstämpeln som finns bland de som blivit lurade av en romansbedragare. Foto: PRIVAT

Eva-Maria fick kontakt via Match.com och började mejla. När kraschen så småningom kom insåg hon att hon blivit utsatt för en bedragare och blivit blåst på pengar.

– Betala aldrig några pengar. Jag gick ut med min historia för att visa att man inte ska skämmas för att man är en godhjärtat människa. Det är bra att bankerna nu tycks reagera, säger hon. 

– Det försvinner så mycket pengar ur ur landet, pengar som kanske hamnar i händerna på terrorister. Det är jätteviktigt att det här får ett slut.

I dag saknas det ett riktigt närverk för drabbade. Det finns en öppen Facebook-grupp, Scamstory där utsatta kan diskutera.

– Sedan har vi också en sluten grupp där bara människor som blivit lurade på pengar får gå med. De får höra av sig till mig. Där blir mottagna med öppna armar av människor som befinner sig i samma situation.

– Många som lurats av romansbedragare hör av sig till mig, säger Eva-Maria Hedin. Foto: PRIVAT

Kallade sig Leon

Ann-Kristin, bosatt i södra Sverige, vill inte framträda med sitt tilltalsnamn, men berättar att hon blev lurad på en stor summa pengar innan hon insåg att hon hade blivit kär i en romansbedragare.

– Personen jag blev utsatt för utgav sig för att heta Leon Unger, jag hittade honom även på andra sidor på Facebook som Gustav Otto, Otto Gustav och David, berättar Ann-Kristin.

Mannen sa att han var tysk och jobbade med olja i Skottland och efter några månaders vänskap på Facebook skulle han komma och hälsa på.

Vad som sedan följde var något av ett klassiskt uppträdande från en romansbedragare där han fick problem med att komma, kontraktsbrott kopplad till sitt jobb, ett kortare fängelsestraff och att han måste betala de anställdas löner när han kom ut.

Ann-Kristin skickade pengar i flera omgångar.

– När jag förstod att det var en bedragare jag hade blivit lurad av drev jag med honom för att få så mycket information som möjligt, berättar hon.

Ann-Kristins fall rymmer också falska hemsidor.

Pengarna är borta. Ann-Kristin har lagt ner åtskilliga timmar på att försöka kartlägga verksamheten och hon har träffat många med liknande berättelser som sin egen.

– Jag går ut och varnar i förebyggande syfte för att skydda kunderna, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea. Foto: FANNI OLIN DAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Nordea vill skydda kunderna

Storbanken Nordea är den första bank som erkänner problemet. Bankens privatekonom Ingela Gabrielsson går nu ut via sin blogg på banken och varnar för romansbedragare. 

– Det finns människor som är enormt syniska och spelar på det. Många ensamma åker på det här. De längtar efter närhet, säger hon.

Nordea är inte förskonade utan deras kunder har också blivit utsatta.

– Vi ser att det förekommer och att kunder drabbas. Jag går ut och varnar i förebyggande syfte för att skydda kunderna, säger Ingela Gabrielsson.

Nordeas privatekonom hoppas att hennes varning ska rädda kunder undan romansbedragare.

– Smyg inte med det här, var öppen, råder hon.

Ingela Gabrielsson tycker det är viktigt att behålla initiativet och själv bestämma vad som ska ske härnäst i nätrelationen.

– Ofta skickas den här typen av vänförfrågningar på Facebook och Instagram. Troligen skickas det ut till tusentals personer samtidigt av bedragarna.

Ingela Gabrielssons checklistan för att avslöja en romansbedragare

• Var kritisk. Om något verkar för bra för att vara sant så är det inte det heller.

• Sök på personens namn och foton och ta själv reda på mer om personen. Bilderna kan mycket väl ha använts i flera andra sammanhang och är troligtvis falska.  Skicka aldrig pengar till någon du aldrig har träffat och som du egentligen inte känner. Ta inte heller emot pengar. Var bestämd och stå emot alla förslag och övertalningsförsök.

• Var beredd på att personen kommer att försvinna lika fort som han eller hon dök upp när du inte går med på att skicka eller ta emot pengar. Slut på smicker och fina meddelanden som ju var helt falska.

• Skäms inte för att du dragits med och blivit charmad – det kan hända vem som helst. Var stolt om du kunnat stå emot! Berätta och varna andra.

• Kontakta polisen och berätta vad som pågår. Förmodligen är det många fler som hört av sig om samma situation.

Stulna bildprofiler från Facebook används av romansbedragarna.

Romansbedragare eller catfishing

Termen catfishing är inte ny men blev mer spridd efter den amerikanska dokumentären Catfish från 2010, som handlade om romansbedrägerier på nätet. Catfish blev sedan även en populär reality–serie på MTV.

I catfishing ingår ofta att man förser den falska identiteten med påhittade kontakter i det sociala nätverket, och även på andra sätt, till exempel personbilder, som ser till att den falska identiteten verkar trovärdig.  

FAKTA: NORDEA/EXPRESSEN

LÄS MER: Polisen riktar skarp kritik mot bankerna
Annons: