Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket dyrare blir dina paket från Wish

Massor av billiga prylar till salu. Mer än var tredje utlandsköp kommer från Kina, där folk handlat via Wish.Foto: / WISH
Se till att inte göra något olagligt när du handlar.Foto: / WISH
Här finns det mesta, som en modell av "Titanic".Foto: / WISH
PostNord svämmar över av brev och paket från Kina.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Nu tar PostNord bort avgiften på 75 kronor för alla paket från Wish.

I stället får ska bara betala svensk moms när du handlar och får paket från Kina.

Regeln gäller för alla beställningar gjorda från och med klockan 18.00 den 14 juni 2018, skriver PostNord.

E-handeln genom sajter som Wish och Alibaba ökade dramatiskt under 2017. Vid julhandeln kunde Postnord ta emot 100 000 paket varje dag till köpare i Sverige som ville handla billigt från Kina.

Breven och paketen slank igenom posttullens nät. Men det tog slut 1 mars.

Då hände följande:

■ När ditt paket eller brev kommer till Sverige räknar PostNord ut hur mycket moms du ska betala på varan. 

■ Sedan lägger PostNord på en avgift på 75 kronor för att driva in momsen.

■ Du måste betala moms och avgift innan paketet innan det skickas till ditt utlämningsställe.

Denna regel gäller för alla paket från länder utanför EU och som är värda under 1 500 kronor.

Eftersom de flesta varorna på Wish kostar några tior blev avgiften extrem. En vara för 9 kronor kunde kosta 104 med PostNords avgift och 2 kronor i moms. Nu betalar du momsen direkt, 25 procent på priset.

Köper du en vara för 1 000 kronor kommer du kanske att betala 100 kronor i frakt.

Det här kan du köpa via Wish

Wish är som ett klassiskt varuhus, med kläder och mode, heminredning, prylar, klockor och saker till din mobiltelefon och bil. Men priserna är låga, ibland mycket låga.

Du behöver ha ett konto för att börja shoppa. Sen är det bara att lockas av de olika varorna.

Hjälp! Hur ska jag hinna?Foto: Wish

Wish vill att du ska shoppa snabbt

När du väl hittat en vara vill Wish att du slår till snabbt. Ofta får du ett snabberbjudande som kräver att du ska lägga varan i kundvagnen inom 4 minuter för att få handla saken för det angivna priset. Känner du dig stressad kan du lägga prylen i korgen och ta bort den sen efter du bestämt dig. Struntar du i klockan händer oftast ingenting.

Vilka är problemen med Wish?

Om du handlar via Wish är du i princip ensam. Svensk konsumentköplag fungerar inte på saker du köpt i Kina. Inte marknadsföringslagen heller. Du vet heller inte vem du handlar av, eftersom varje försäljare döljs bakom bara ett användarnamn. Alla de saker du kan förvänta dig av en svensk e-handlare som adress och telefonnummer saknas. 

 

LÄS MER: Här är appen bakom Postnords paketkaos 

 

Visserligen lovar förmedlaren Wish att du får returnera en vara inom 30 dagar från du har fått den, men du får betala returfrakten själv:

"Wish ger ingen ersättning för kostnader i samband med returfrakt, tullavgifter, skatter, postavgifter eller momsrelaterade kostnader", skriver sajten på sin hemsida.

Kan jag lita på säljarna på Wish?

Köparna lämnar omdöme på prylarna de köper. Om de är mindre än förväntat, exakt rätt storlek, eller för stora. Man kan också lämna omdöme om säljarna, på en femgradig skala. Läs omdömena noga. Det går inte att dra någon slutsats av säljare som har ett betyg strax under 100 procent. 

Magisk hårborttagningsmedel. Men den högra bilden är uppenbart photoshoppad. Hur produkten fungerar, eller om den innehåller allergener eller andra skadliga beståndsdelar vet du inte.Foto: Wish

Är det föremålet på bild som jag köper från Wish?

De som fuskar med bilderna får snabbt reda på det av köparna. Bilderna är oftast tillverkarnas produktbilder och det kan vara svårt att se om de är Photoshoppade eller inte för att se mer attraktiva ut. 

Tänk också på att Kina inte har samma regler för beståndsdelar i smink och skönhetsprodukter som finns i Sverige och EU. 

Nästan 8 000 kronor i rabatt! Vilket klipp! Eller?Foto: Wish

Wow! 97 procents rabatt!

Ta rabatten med ett helt paket salt. Du kan alltid googla på produkten och se om de där hörlurarna verkligen kostar 8 165 kronor i andra affärer. 

Hörlurarna på bild är lätt-googlade och "facit" visar sig på amerikanska Amazon, där samma lur kostar 28.99 dollar, före moms och frakt. 

Det är fortfarande billigare att köpa luren via Wish, men rabatten är nu bara 7 procent. Att det är samma lurar syns om man kollar bilderna.

28.99 dollar, eller 237 kronor i svenska pengar. Inte 8 165, alltså.Foto: Amazon.com

Vad kostar frakten?

Frakten kan skilja sig stort mellan likvärdiga produkter, även om de säljs av samma företag. Ett par hörlurar kan kosta under 100-lappen, medan en deostick 143 kronor.

Plötsligt blir det låga priset inte så attraktivt.

Hur betalar jag till Wish?

I Sverige betalar du genom Klarna. Det innebär att dina kontouppgifter stannar där. Det innebär att det i princip är lika säkert som om du handlade genom en svensk nätbutik.   

209 kronor för deon. Då ingår en fraktkostnad på 143 kronor.Foto: Wish

 

Hur länge får jag vänta på paketet från Wish?

Wish hävdar att säljarna skickar föremålen inom 1–2 dygn. Men det är när paketen kommer fram till Sverige som det dröjer. Att vänta över en vecka när väl paketet är i Sverige är inte ovanligt.

Vad gör jag om paket från Wish inte kommer fram?

Kommer ditt paket inte fram måste avsändaren reklamera det. Ditt paket "ägs" av säljaren i Kina fram tills du tagit emot det. Du måste du försöka hitta säljaren genom Wish och be det kinesiska företaget att efterlysa paketet.

Varför är det så låga fraktpriser från Kina?

När du beställer en vara från Kina så betalar du fraktkostnaderna enligt gällande porto till postoperatören i avsändarlandet, China Post, skriver PostNord.

Dessutom tillkommer en terminalavgift till postoperatören i desti­nationslandet, PostNord. Eftersom Kina räknas som ett utvecklingsland betalar du betydligt mindre i terminalavgift än om paketet har skickats från Tyskland eller USA.

Svensk Handel har reagerat på att det kan vara billigare att skicka något från Kina till Sverige, än internt i Sverige.

Vad kostar det att returnera ett paket till Kina?

Billigaste sättet att skicka tillbaka ett paket med PostNord till Kina kostar 96 kronor. Förutsett att det väger under 250 gram. Ett paket på max 2 kg kostar 208 kronor och 5 kg från 555 kronor. Läs mer om Postens portoavgifter till Kina här.

I villkoren från Wish är det du som betalar returportot och eventuella tullavgifter i Kina.

Annons: