Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Huvudstöd till bilbarnstolar återkallas – kan vara farligt

Här är tre inrikesnyheter att hålla koll på.
Huvudstödet som återkallas.Foto: Skärmdump / Let's deal

Ett huvudstöd till bilbarnstolar återkallas, skriver Aftonbladet.

”Vi tar ingen risk”, förklarar företaget Let's deal, som sålt produkten, i en kommentar till tidningen.

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, avråder alltid allmänheten från att köpa produkter som inte kommer från tillverkaren till den bilbarnstol man har köpt.

Det aktuella huvudstödets syfte är att hindra barnets huvud från att åka framåt vid svängar och kraftiga inbromsningar.

Men enligt Aftonbladet kan det vara farligt för barnets nacke, eftersom kroppen kan röra sig samtidigt som huvudet sitter fast.

Tidningen har kontaktat företaget som säljer produkten, Let's deal, som meddelar att man plockar bort den från sortimentet:

”Trafiksäkerhet för barn väldigt viktigt”

”Vi tar ingen risk här. Denna typ av produkt kommer inte längre att finnas i vårt sortiment. Trafiksäkerhet för barn är väldigt viktigt för oss. Vi har haft en intern genomgång och sådana här produkter kommer vi inte sälja i framtiden”, skriver företaget i en kommentar.

Vidare berättar företaget att man har kontaktat kunder som köpt produkten – som avråds från att använda den samt erbjuds pengarna tillbaka.

”Ett relevant råd till alla föräldrar”

Statens väg- & transportforskningsinstitut, VTI, avråder alltid allmänheten från att köpa produkter som inte kommer från tillverkaren till den bilbarnstol man har köpt.

– Det tycker jag är ett relevant råd till föräldrar, säger laboratoriechef Tommy Pettersson till Aftonbladet.

Däremot vill laboratoriechefen, som har krocktestat tusentals bilbarnstolar, inte uttala sig specifikt om den aktuella produkten.

Annons: