Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnkrogen Fäviken magasinet slår igen

Magnus Nilsson lämnar Fäviken och krogen stänger igen. Foto: Eva Tedesjö / TT

Restaurangen Fäviken magasinet stänger igen. 

Beskedet kommer efter att chefskocken Magnus Nilsson meddelat att han slutar – för att i stället fokusera på familjen och trädgårdsarbete. 

– För första gången någonsin så vaknade jag upp utan att vilja gå till jobbet, säger han till LA Times. 

Stjärnkrogen Fäviken magasinet i Järpen lägger ned, bekräftar krogen på sin hemsida.

Orsaken är att chefskocken Magnus Nilsson slutar vid årsskiftet och den sista dagen blir den 14 december senare i år. 

På sin hemsida skriver restaurangen att bakgrunden till beslutet vilar i restaurangens och kockens unikhet och att de därför inte är intresserade av att leta efter en ny chefskock.

– Det är inte ett smart beslut. Men vad är syftet att driva en restaurang som Fäviken? För att du vill det. Det drivs helt och hållet på passion, säger Magnus Nilsson i en intervju med LA Times.

Magnus Nilsson: Tappade motivationen

Fäviken kommer i stället att återgå till att vara en plats för mindre sällskap att hyra. Men Magnus Nilsson kommer inte ha ansvar för den verksamheten. 

I intervjun säger Magnus Nilsson att hans fokus på restaurangen med tiden har försvunnit. 

– För första gången någonsin så vaknade jag upp utan att vilja gå till jobbet, säger han. 

Fäviken har tidigare blivit utsedda till en av världens bästa restauranger. Och tidigare i år utsågs restaurangen till den allra bästa av White Guide – och petade Stockholmsrestaurangen Frantzén från tronen. 

För att med noga avvägda – men ytterst envisa – steg, ständigt förflytta gränserna för sin egen säregna nordiska gastronomi i kombination med ett allt intressantare dryckesutbud och en ambiance som närmast perfekt knyter ihop upplevelsen”, löd White Guides motivering.

Ska lära sig av trädgårdsmästare

Magnus Nilsson berättar vidare i intervjun att han hela tiden visste att en dag ska lämna sin restaurang. 

– Jag lämnar inte för att jag är missnöjd med restaurangen. Jag lämnar bara för att jag är färdig med den. För att jag vill göra andra saker, säger han. 

Nu ska alltså Magnus Nilsson ägna sig åt trädgårdsarbete. Han ska plantera träd och lära sig av andra trädgårdsmästare. 

– I värsta fall får jag ta ett annat jobb, säger han om den något oklara framtiden. 

Annons: