Elpriserna väntas fortsätta stiga om två år. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Elpriserna väntas fortsätta stiga om två år. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN

Stigande elpriser 2017 – väntas öka ännu mer

Publicerad
Uppdaterad

Elpriserna är de högsta på fyra år – och de väntas fortsätta stiga framöver, enligt elbolaget Bixia.

För priserna är snarare normala än höga.

– Det har varit lite mer normala förhållanden i år, säger analytikern Björn Klasman.

Under 2017 har elpriserna för de svenska hushållen – jämfört med tidigare – skjutit i höjden med flera höjningar. Årets medelpris beräknas till cirka 30 öre per kWh, enligt elbolaget Bixias årssammanställning.

Det är åtta procent högre än 2016. 32 procent högre än 2015. Och det högsta elpriset sedan 2013, enligt Bixia.

 

LÄS MER: Se upp för detta när du väljer nytt elavtal 

 

Kol driver upp elpriserna

– Den främsta orsaken till den något högre prisnivån är de ökade kolpriserna. Men elpriset kunde ha blivit mycket högre om vi inte hade haft så god tillgång till vattenkraft som vi haft i år, säger elbolagets analytiker Matina Rosenberg i ett uttalande.

Enligt henne har vi nu ett hydrologiskt överskott på sex TWh.

Samtidigt har en ökad vindkraftsproduktion bidragit till att hålla elpriserna nere.

 

LÄS MER: Välj billigast el – 5 fel du ska undvika att göra 

 

Trots prishöjningarna ligger elpriserna ändå på låga nivåer, enligt Bixia. Och det kommer de att fortsätta göra de närmaste åren.

Bixia spår höjning om två år

Men efter 2019 väntas priserna stiga.

– Efter år 2019 kommer energibalansen att försvagas, beroende på stängningen av Ringhals 1 och 2 och ökad export av el ut från Norden. En försvagad energibalans innebär en högre prisnivå, säger Matina Rosenberg i Bixias pressmeddelande.

Kolpriset påverkar elpriset i Sverige – men även mängden vattenkraft.Foto: Bixia

På Energimarknadsinspektionen säger analytikern Björn Klasman är vi nu ligger på normala nivåer igen.

– Priserna har varit lite högre i år jämfört med tidigare år. Men det har varit lite mer normala förhållanden i år än tidigare. Framför allt 2015 var det gott om vatten och låga priser, säger han.

Kol och gas påverkar elpriset

Enligt Klasman är det svårt att förutspå hur elpriserna kommer att utveckla sig framöver.

– Men det är klart att nedläggningen av kärnkraft påverkar.

"Välj elbolag med omsorg som konsument", säger Björn Klasman på Energimarknadsinspektionen.Foto: Energimarknadsinspektionen

Enligt Björn Klasman påverkar bränslepriserna och hur mycket det kostar att släppa ut koldioxid i hög grad elpriset.

– Kol har hela tiden varit billigare men nu jobbar EU med att korrigera systemet för att i förlängningen få mindre utsläpp, säger han.

Klasman fortsätter:

– Om man ersätter kol med gas ökar efterfrågan på gas och då kanske priset till och med blir högre. Förbjuder man kol är det svårt att tro att elpriserna sjunker.

Rådet till alla villaägare

Han råder alla hushåll som kan hantera risker eller har låg förbrukning att ha rörliga elpriser, medan de som inte vill utsätta sig för risker bör binda sitt avtal.

 

LÄS MER: Spara tusenlappar – så pressar du elräkningen 

 

– En villaägare med elvärme har motiv att binda sitt elpris medan en person som bor i lägenhet har så liten förbrukning att det blir små skillnader i den totala kostnaden, säger Björn Klasman.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen