Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sportkedjan XXL polisanmäls för sifferfusk

Sportkedjan XXL har polisanmälts i Norge för fiffel med försäljningssiffror.Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Sportjätten XXL har polisanmälts av norska konsumentverket.

Orsaken är misstankarna om fiffel med försäljningssiffror.

– Vi anser att XXL fört konsumenterna bakom ljuset, säger Elisabeth Lier Haugseth, chef vid Forbrukertilsynet i Norge till ekonomisajten E24.

Den norskägda sportkedjan, som dras med sjunkande lönsamhet, anklagas för att ha försökt manipulera sina försäljningssiffror.

Fifflet ska bland annat ha gått ut på att anställda köpt varor från de norska butikerna, för att sedan direkt lämna tillbaka dem. I XXL:s datasystem såg det då ut som att man hade sålt fler varor än i verkligheten.

Ledningen ska ha uppmanat anställda i butikerna att delta i fusket. Anders Kjellén, XXL:s Norgechef har tidigare sagt till E24 att anklagelserna var nya för både honom, men att man tillsatt en utredning.

”Ett försök att dölja brott”

Nu tycker norska motsvarigheten till Konsumentverket uppenbarligen att det händer för lite i ärendet, och en anmälan till polisen är gjord.

– Det framstår ganska klart att syftet med de fiktiva transaktionerna var att dölja möjliga brott mot marknadsföringslagen, säger Elisabeth Lier Haugseth vid Forbrukertilsynet.

Vid XXL i Norge bekräftas att det finns en polisanmälan.

– Anmälan landet beaktas och det är upp till polisen att göra sina bedömningar, säger XXL:s kommunikationsrådgivare Marte Ramuz Eriksen till E24.

Annons: