Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Speljätten lägger ner – kunderna får inte veta

Game stop uppges lägga ned sina butiker i Sverige, men ledningen vägrar kommentera.Foto: Arkivbild
Jimmy Thörne, Sverigechef för Game stop, vill inte kommentera.Foto: Linkedin
Foto: Paul Sakuma / AP

Butikskedjan Gamestop med ett 40-tal försäljningsställen över hela Sverige ska stängas.

De anställda har informerats i ett mejl, men utåt lägger företaget locket på. Men facket bekräftar att förhandlingar pågår.

Nu väntar julhandeln där affärerna rullar på som vanligt. Redan efter årsskiftet kan dock de första butikerna börja slås igen.

– Jag har inga kommentarer, säger Jimmy Thörne, Sverigechef på Game stop.

Det var branschsajten Computer Sweden som först avslöjade att spel- och prylkedjan tvingas stänga sina butiker i Sverige.

Orsaken är att allt färre handlar sina spel och datorprylar i fysiska affärer.

Online-handeln har tagit över och den amerikanska ägaren till den världsomspännande kedjan, med över 5 700 butiker, har dragits med ekonomiska problem.

Totalt 200 butiker ska slås igen

I samband med senaste kvartalsrapporten uppgavs att man inom kort ska stänga 200 butiker. Enligt vad som nu framkommit gäller det även de 40-tal butiker Game stop Sverige har från Piteå till Trelleborg.

Butikerna ska stängas successivt under 2020 och hela operationen ska vara klar i september. Det framgår av ett mejl som skickats ut till de anställda.

I mejlet uppmanas personalen att hålla hålla tyst om nedmonteringen av Game stop.

– De skickade ut mejlet som alla var tvungna att skriva under, att det är hysch-hysch och att man inte får sprida något, uppger en person med god insyn för Expressen.

Mejlet skickades via en krypteringstjänst och gick inte att komma åt efteråt, enligt källan.

Företagets plan är enligt dessa uppgifter att successivt lägga ned butiksnätet med start i början av 2020.

Fackförbundet Handels bekräftar för Expressen att man förhandlar med Game stop.

– Vi har pågående MBL-förhandlingar med företaget och därefter kommer lokala LAS-förhandlingar. Det handlar om att de vill lägga ner samtliga fysiska butiker, uppger Jens Lundberg, pressekreterare hos Handels.

Men på Game stops hemsida kommuniceras inget om nedläggning för kunderna.

En fråga som skulle kunna uppstå är till exempel hur det blir med byten av julklappar från Game stop om butiken man handlade i stängs efter nyår (se rutan).

Om butiken går i konkurs

Öppet köp och bytesrätt slutar i regel gälla den dag en butik upphör eller går i konkurs, även om tiden för återköp eller byte inte gått ut än. 

Om du vill reklamera en vara du köpt i en butik som inte längre är i drift, kan du vända dig till butikens leverantör eller varans tillverkare.

Om butiken som upphört tillhörde en större kedja gäller i regel tillgodokvitto och presentkort i andra butiker inom samma kedja. Om butiken däremot var en enskild, fristående aktör är det svårt för konsumenten att få tillbaka pengar som finns i tillgodokvitto eller presentkort. 

Detsamma gäller så kallade franchisebutiker som drivs i egen regi, men under ett redan etablerat koncept och varumärke. 

Källa: Konsumentverket

Expressen har sökt ansvariga på företaget. Men Sverigechefen Jimmy Thörne är mycket kortfattad i sina kommentarer.

– Jag kommenterar ingenting, säger han bara.

Expressen har även sökt Game stops chef för norra Europa. 

Huvudkontoret ligger i Texas

Enligt Computer Sweden ställdes den årliga konferens som butikscheferna på Game stop brukar ha ställdes in med kort varsel. Strax innan konferensen fick de nordiska butikscheferna veta att konferensen in blev av.

Gamestop Sweden AB har 127 anställda. Senaste räkenskapsåret gjordes en förlust på nästan 3,5 miljoner kronor. Bolagets huvudkontor ligger i Grapevine, Texas i USA.

TV: Expressen gamingexpert om butiksdöden

Annons: