Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sovas problem fortsätter – flera varuhus försvinner

Sängvaruhuset Sova måste nu stänga flera butiker i samband med att man genomgår en rekonstruktion. Foto: Sova

Problemen för Sova fortsätter.

Sängvaruhuset genomgår en rekonstruktion – och planerar nu att stänga ytterligare tolv butiker.

– Det kommer som en kalldusch, säger en anställd.

Sova fortsätter att kämpa med sina ekonomiska bekymmer. För att vända på den negativa utvecklingen väljer nu bolaget att stänga flera varuhus.

Det var i slutet av sommaren som rekonstruktionen av sängvaruhuset inleddes, efter egen begäran. Orsaken uppgavs vara att förändrade villkor med en leverantör skapade pengabrist.

Utmaningar för Sova i sängbranschen

– Sova är i grund och botten ett välfungerande bolag. Men vår bransch har haft utmaningar med förändrade köpbeteenden, sade presstalespersonen Magnus Lunderquist till Handelsnytt i augusti.

Han sade också att företagsrekonstruktionen var den sista fasen i Sovas effektiviseringsarbete – och att "det finns ingen anledning till oro".

 

LÄS MER: Hon ska rädda Indiska – köper ut ägarfamiljen

 

Men bara en vecka senare kunde Dina Pengar berätta hur 350 anställda blev utan lön. Personal berättade hur de blev tvungna låna pengar i väntan på den statliga lönegarantin.

Sova stänger varuhus

Nu kommer nästa bakslag för de anställda:

Totalt ska ytterligare tolv varuhus stänga.

En anställd vittnar om brist på information, "mycket tissel och tassel" – och stor oro bland personalen.

– De säger att vårt varuhus inte berörs men för två månader sedan fick vi höra att ingen butik skulle stänga. Så kommer det här som en kalldusch, säger personen.

När rekonstruktionen inleddes i augusti sade sig Sova ha totalt 43 butiker från Malmö i söder till Luleå i norr. I dag är de 38 till antalet, enligt Sovas talesperson Magnus Lunderquist.

– Vår avsikt är att gå ner till ett butiksnät på cirka 26 butiker, säger han.

Varifrån kommer butikerna att försvinna?

– Det är lite blandat.

Så många tjänster berörs

Nyheten nådde de anställda på onsdagen. När Dina Pengar får tag på Magnus Lunderquist håller Sova fortfarande på och informerar de anställda.

– Det är viktigt att de berörda får ett personligt samtal, säger han – och ber om att få återkomma med mer information senare.

 

LÄS MER: Teknikmagasinets kris – ansöker om rekonstruktion

 

Totalt försvinner 60 tjänster från de tolv varuhusen. Men hur många i personalen som kommer att tvingas gå är oklart.

– Det blir en omplaceringsutredning och många kommer att erbjudas tjänster i närliggande butiker, säger Magnus Lunderquist.

Flera drabbas av Sovas rekonstruktion

Han fortsätter:

– Exakt hur många det blir vet vi inte i nuläget, men vi kommer att påbörja en förhandling. När den är klar är det mer spikat hur det blir.

Det är inte bara anställda och kunder som drabbas av Sovas rekonstruktion. I mitten av november skrev sajten ehandel.se om hur fler företag påverkas, bland annat e-handelsföretaget Lexington company som tappar kunder.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!