Sängvaruhuset Sova måste nu stänga flera butiker i samband med att man genomgår en rekonstruktion. Foto: Sova
Sängvaruhuset Sova måste nu stänga flera butiker i samband med att man genomgår en rekonstruktion. Foto: Sova

Sovas problem fortsätter – flera varuhus försvinner

Publicerad

Problemen för Sova fortsätter.

Sängvaruhuset genomgår en rekonstruktion – och planerar nu att stänga ytterligare tolv butiker.

– Det kommer som en kalldusch, säger en anställd.

Sova fortsätter att kämpa med sina ekonomiska bekymmer. För att vända på den negativa utvecklingen väljer nu bolaget att stänga flera varuhus.

Det var i slutet av sommaren som rekonstruktionen av sängvaruhuset inleddes, efter egen begäran. Orsaken uppgavs vara att förändrade villkor med en leverantör skapade pengabrist.

Utmaningar för Sova i sängbranschen

– Sova är i grund och botten ett välfungerande bolag. Men vår bransch har haft utmaningar med förändrade köpbeteenden, sade presstalespersonen Magnus Lunderquist till Handelsnytt i augusti.

Han sade också att företagsrekonstruktionen var den sista fasen i Sovas effektiviseringsarbete – och att "det finns ingen anledning till oro".

 

LÄS MER: Hon ska rädda Indiska – köper ut ägarfamiljen

 

Men bara en vecka senare kunde Dina Pengar berätta hur 350 anställda blev utan lön. Personal berättade hur de blev tvungna låna pengar i väntan på den statliga lönegarantin.

Sova stänger varuhus

Nu kommer nästa bakslag för de anställda:

Totalt ska ytterligare tolv varuhus stänga.

En anställd vittnar om brist på information, "mycket tissel och tassel" – och stor oro bland personalen.

– De säger att vårt varuhus inte berörs men för två månader sedan fick vi höra att ingen butik skulle stänga. Så kommer det här som en kalldusch, säger personen.

När rekonstruktionen inleddes i augusti sade sig Sova ha totalt 43 butiker från Malmö i söder till Luleå i norr. I dag är de 38 till antalet, enligt Sovas talesperson Magnus Lunderquist.

– Vår avsikt är att gå ner till ett butiksnät på cirka 26 butiker, säger han.

Varifrån kommer butikerna att försvinna?

– Det är lite blandat.

Så många tjänster berörs

Nyheten nådde de anställda på onsdagen. När Dina Pengar får tag på Magnus Lunderquist håller Sova fortfarande på och informerar de anställda.

– Det är viktigt att de berörda får ett personligt samtal, säger han – och ber om att få återkomma med mer information senare.

 

LÄS MER: Teknikmagasinets kris – ansöker om rekonstruktion

 

Totalt försvinner 60 tjänster från de tolv varuhusen. Men hur många i personalen som kommer att tvingas gå är oklart.

– Det blir en omplaceringsutredning och många kommer att erbjudas tjänster i närliggande butiker, säger Magnus Lunderquist.

Flera drabbas av Sovas rekonstruktion

Han fortsätter:

– Exakt hur många det blir vet vi inte i nuläget, men vi kommer att påbörja en förhandling. När den är klar är det mer spikat hur det blir.

Det är inte bara anställda och kunder som drabbas av Sovas rekonstruktion. I mitten av november skrev sajten ehandel.se om hur fler företag påverkas, bland annat e-handelsföretaget Lexington company som tappar kunder.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen