Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sofias bil förstördes av massivt regn: ”Semestern är förstörd”

Försäkringen täcker inte skadorna efter översvämningen.
Sofia Johansson säger att det känns ”förfärligt” att semestern förstörts. Foto: Sofia Johansson / Privat
Enligt Sofia Johansson är det ett känt problem att vägen under viadukten lätt fylls med vatten. Foto: Sofia Johansson / Privat
Sofia Johanssons och hennes sambo Aron Baldvinssons bil var tvungen att bärgas från platsen. Foto: Sofia Johansson / Privat

Sofia Johansson överraskades av en översvämmad väg och körde sin och sambons nya bil rakt ner i sjön som bildats på vägen.

Kommunen visste om problemet med översvämningar på platsen och försäkringen täcker inte skadan.

– Det känns förfärligt! Det har förstört hela vår semester, säger Sofia Johansson.

Viadukten under järnvägsbron är ett välkänt ställe för översvämningar hos de boende i Sandviken.

Men när Sofia Johansson, 34, från Bollnäs svängde ned mot viadukten torsdagen den 13 juni var hon helt ovetandes om detta.

Regnet fullkomligen öste ned och hon såg bara baklyset på taxin framför som hon försökte förhålla sig till avståndsmässigt. Plötsligt märkte hon hur fästet från asfalten släppte.

Sofia i Sandviken: ”Vi flöt som en båt”

– Vi flöt som en båt. Sen började vattnet forsa in, då började katastroftänket, säger Sofia Johansson och fortsätter:

– Det såg inte så djupt ut för bilen framför, men i efterhand insåg jag att den ju också låg och guppade på ytan.

Sofia Johansson stängde av motorn och i takt med att vattnet forsade in i bilen försökte hon klättra ut genom takluckan.

När hon väl kommit ut nådde vattnet henne till midjan, och bilsätet där hon suttit någon minut tidigare låg väl under ytan.

Det tog fyrtio minuter innan en bärgningsbil kunde lyfta upp bilen ur vattnet. Vid det läget hade vattnet tagit sig in i motorn och slagit ut all elektronik, vattenskadan var omfattande. Deras en månad gamla bil var totalkvaddad.

– Den kanske måste skrotas. All elektronik är förstörd och när vi var på verkstaden i måndags var det fortfarande blött där bak, säger hon en månad efter händelsen.

Här står Sofia Johanssons bil till häften vattenfylld. Foto: Sofia Johansson / Privat

”Semestern är förstörd”

Eftersom bilen inte var ny från fabrik samt att Sofia Johansson och hennes sambo Aron Baldvinsson bara hade tecknat en halvförsäkring på bilen omfattades skadorna inte av försäkringen.

Det är bara bärgningen från olycksplatsen som delvis täcks vilket innebär en ersättning på 200 för händelsen och skadorna på bilen.

I stället får de betala med semesterkassan. Hittills har det kostat familjen drygt 10 000 kronor och då har de inte betalat verkstaden ännu. Vad slutnotan blir vet de inte.

– Man tror inte att det ska hända en själv. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tänka mig om att något sånt här kunde hända, säger Sofia Johansson.

Men värre är att det kostat deras tre barn semestern hos släktingarna i Göteborg.

– Vi kan inte åka längre! Det finns inte pengar att röra sig med och det känns fel att låna pengar för att roa sig. Vår semester är förstörd, det är väldigt ångestladdat allting.

Bilden visar hur Sofia Johanssons bil fastnade under viadukten, tillsammans med en taxibil. Foto: Sofia Johansson / Privat

Kommunen visste om problemet

Sandvikens kommun har vetat om problemet med att viadukten ofta vattenfylls en längre tid, men har inte gjort något åt det. I stället lägger de ansvaret på bilisterna som kört in i vattenmassan, enligt Sofia Johansson.

– De menade att det här stället är känt för översvämningar och undrade varför man kör den vägen då. Men hur tusan skulle jag kunna veta det när jag inte bor i Sandviken, säger hon.

Det är inte första gången bilister fastnar vid meterdjupa vattenhinder på den här platsen. Boende vittnar om att det händer ”varje regnperiod”.

Sandvikens kommun har enligt Arbetarbladet tillsatt en dagvattenutredning för att se över den nuvarande hanteringen av brunnar och dagvatten i kommunen. Till hösten ska kommunens tekniska kontor ha ett möte med underleverantören Sandviken energi.

Men till dess finns ingen plan för att undvika olyckor, säger Tommie Larsson på kommunen till tidningen:

– Nej, det får utredningen visa då.

Annons: