Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smällen för Telia – riskerar förlora 139 miljoner kronor

Telia riskerar att bli blåst på 139 miljoner kronor och begär nu företaget Goyada i konkurs.Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Här är Telias begäran om att Goyada AB ska försättas i konkurs på grund av skulden på 139 miljoner kronor.

Teleoperatören Telia hotas av en ekonomisk smäll på 139 miljoner.

Företaget har ett krav på Goyada AB – ett bolag som senast var i blåsväder inför julen när man levererade presentkort till Skatteverket och Kronofogden, samtidigt som bolaget jagades för skatteskulder.

Nu begär Telia företaget i konkurs.

Goyada har flera gånger varit på randen till konkurs, men i sista stund lyckats förhindra detta genom att få fram pengar och avbetalningsplaner.

I sin egen reklam skriver Goyada AB att företaget är ”Nordens största leverantör av betalsystem för kontantkort till mobiltelefoner. Vi erbjuder kunder ett komplett utbud från samtliga operatörer i Sverige, till ett konkurrenskraftigt pris, samt ett smidigare och bekvämare sätt att ladda på sitt kontantkort”.

Företaget säljer även förladdade presentkort.

När någon köper ett kontantkort eller ett förbetalt kort i livsmedelsbutiken från någon teleoperatör är det ofta Goyada som administrerar detta för bolagen. Det går även att ladda sitt kontantkort via bolagets hemsida.

Telia Sverige AB och Goyada har ett avtal som reglerar hur Goyada ska betala till teleoperatören.

Goyada slutade att betala

Av Telias handlingar framgår att Goyada upphörde med sina betalningar till Telia hösten 2018. Skulden kom att omförhandlas, företaget fick respit genom amorteringsfrihet under ett antal månader.

Den 1 oktober förra året skulle dock företagets första amortering till Telia ske.  Enligt den överenskomna planen skulle Goyada då betala 1,5 miljoner.

Det skedde aldrig och även de kommande amorteringarna på 1,5 miljoner kronor per månad uteblev.

Telia begär Goyada i konkurs

Nu har Telia tröttnat och begärt företaget i konkurs. För teleoperatören ser det ut att bli en ekonomisk smäll på hela 139 miljoner kronor – en summa som normalt skulle kunna få en påverkan på företaget.

– Det är mycket pengar. Men det är inget som påverkar något resultat för det är redan avskrivet, säger Thomas Bohlin, chefsjurist för Telia Sverige AB.

Hur kunde det gå så här långt?

– De har betalat i omgångar. Sedan ackumulerar skulderna ganska kraftigt 2018. Slutar man betala stiger skulderna snabbt.

Konkursförhandlingar är utsatt till måndag i Stockholms tingsrätt. 

Två andra företag har också begärt Goyada i konkurs där skulderna uppgår till sex miljoner kronor. Dessa förhandlingar har skjutits upp eftersom företaget har signalerat att nya ägare kan vara på väg in i bolaget.

– Vi har gjort en stor omställning av verksamheten och förändrar. Det har vi hållit på med under lång tid. Då har det blivit så här, sa Goyadas vd Patrik Pernber till Expressen sedan tingsätten fattat beslut om att vänta med eventuell konkurs fram till den 16 januari när de två företagens sex–miljonerskrav behandlades.

– Vi hoppas kunna hitta nya ägare, sa Goyadas vd Patrik Pernber till Expressens Leif Brännström.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Strax före jul var Skatteverket i blåsväder sedan man köpt presentkort till sina anställda och personalen hos Kronofogden från företaget.

Skatteverket hade köpt presentkorten som julklappar, en kostnad på närmare fem miljoner kronor av företaget, som dragits med skatteskulder, som vuxit till drygt 1,6 miljoner kronor.

Inom Kronofogdemyndighen rasade många anställda eftersom man jagade bolaget för att driva in just skatteskulden på 1,6 miljoner kronor. Bolaget lyckades till slut få fram pengar och reglera skulden.

Skatteverket skyllde dock ifrån sig och hänvisade till att köpet hade skett inom ett så kallat ramavtal där Kammarkollegiet skött upphandlingen. 

Expressen har sökt Goyadas vd Patrik Pernber via telefon och mejl.

TV: Berth Milton om skulden på en halv miljard

Berättar om skulden på en halv miljard
Annons: