Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slutet definitivt för Metro – bolaget försätts i konkurs

Tidningsäventyret är över för ägaren Christen Ager-Hanssen.
Foto: Leif Brännström
Bara spridda tidningsställ återstår av Metros storhetstid.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Nu är det definitivt slut med tidningen Metro.

Bolaget är försatt i konkurs.

Efter nästan ett års försök till rekonstruktion slog Stockholms tingsrätt i dag klubban i bordet för konkurs.

Till förvaltare för Metro Media House utses advokaten Christoffer Hamilton.

'En anställd hade krav på drygt 21 000 kronor.

En försäljare hade också ett ekonomiskt krav på bolaget.

Metros inställning till kraven innan konkursklubban föll är oklar. Företaget hade inte skickat någon representant till tingsrätten utan Metros stol stod tom.

Från tingsrättens protokoll om Metros konkurs.

När Metro började knaka i fogarna och företaget sattes under rekonstruktion den 29 mars förra året fanns det en person som behöll optimismen: Ägaren Chrsiten Ager-Hanssen som styr verksamheten från London. Sedan tidningens journalister sparkats sa Ager–Hanssen.

– Vi jobbar inte med journalistik, och ska inte göra det. Det har varit planen länge. Affärsmodellen är förlegad. Det går inte att driva gratistidningar i dag, meddelade Christen Ager–Hanssen när journalisterna tvingades lämna Metro.

Metros väg till konkurs 

Papperstidningen skrotades i samband med sommaruppehållet. Senare utkom under en kort tid ett vecko–magasin för att också läggas ned. Kvar blev sajten mtero.se. Planen var - enligt Christen Ager–Hanssen - att i stället att göra om Metro till en debattsajt där företag skulle få betala uppemot 50 000 kronor för ett inlägg. Privatpersoner skulle få betala betydligt mindre. Enligt kalkylerna skulle det ge intäkter på mellan 40 och 50 miljoner kronor.

I dag återstår bara ett berg av skulder.

Ska stämma Kinnevik

Expressen söker Metros ägare Christen Ager–Hanssen. Han har tidigare uppgett att Kinnevik, som tidigare ägde Metro, blåste upp siffrorna för bolaget så att det såg bättre ut än vad det själva verket var. Han har också sagt att Kinnevik ska stämmas. 

Christen Ager–Hanssen intervjuas av Expressens Leif Brännström. Han anser att Kinnevik blåste upp siffrorna när de sålde Metro.

Artikeln uppdateras