Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slutet för Metro är här – företaget begärt i konkurs

Metros ägare Christen Ager-Hanssen spådde det nya affärsupplägget med metro.se en lysande framtid.Foto: REX/IBL
Övergivna Metro-ställ finns det gott om runt i Stockholm.Foto: LEIF BRÄNNSTÖM
Den norske affärsmannen Christen–Ager Hanssen styr sin affärsverksamhet från ett exklusivt kontor i centrala LondonFoto: REX/IBL

Metro Media House är på väg mot det definitiva slutet.

Ägaren, norrmannen Christen Ager–Hanssen, spådde tidigare att företagets sajt metro.se, skulle blomstra på nytt - men utan journalister.

Bolaget begärs nu i konkurs av en tidigare anställd.

”Återvinn din METRO” står det på övergivna tidningsställ i bland annat Stockholm och är en påminnelse om tidningens storhetstid med mer än en miljon läsare och rena sedelpressen för ägarna Kinnevik.

Men i dag finna bara skulder kvar och en släckt sajt.

Det här möter de som försöker komma in på gratistidningen Metros sajt.

Det är en av Metros tidigare journalister som via sitt juridiska ombud gått till Stockholms tingsrätt och begär bolaget i konkurs. Fordran, i form av lön som inte betalts ut, ligger på 44 134 kronor.

– Bolaget har inga pengar, säger Henric Ask, förbundsjurist hos LO-TCO:s Rättsskydd, som har vänt sig till tingsrätten med en konkursansökan. 

Metros miljonskulder till staten

Metros skatteskulder ligger i dag på närmare 14 miljoner kronor. Samtidigt dras ett annat av den norske affärsmannen Christen Ager–Hanssens företag, Studentkortet i Sverige AB med sammanlagt 9,5 miljoner kronor i skatteskulder och är också begärt i konkurs.  

Metro Media House, som varit i rekonstruktion sedan i mars i år, har sakta men säkert gått mot en undergång. Först försvann gratistidningen som bland annat delades ut vid busshållplatser och tunnelbanestationer. Sedan uppstod papperstidningen i form av ett veckomagasin som delades ut till hushållen i vissa Stockholms–områden under några veckor för att sedan läggas ned.  Sajten metro.se fortsatte dock en tid. 

Ett av många övergivna Metro-ställ.Foto: KAI-ANDERS NILSSON

I maj 2019 slog Kronofogden till mot tidningen och samma månad kom det rapporter om att anställda hade svårigheter med att få ut lön. Metros personal sades upp i Göteborg och Malmö.

Skatteskulderna växte dramatiskt.

Metros ägare Christer Ager-Hanssen har lämnat bolagets styrelse när är fortfarande registrerad som vd.Foto: REX/IBL

I maj lämnade också Christen Ager–Hanssen och Lars-Jacob Bö Metros styrelse vid en extra bolagsstämma och Agers–Hanssens affärsbekant, Lasse Helgö, som funnits vid hans sida i många år, blev ensam i bolagets styrelse.

Ager–Hanssen: ”Vi jobbar inte med journalistik”

Ägaren, Christer Ager–Hanssen, som i olika omgångar jagats för privata skatteskulder på drygt 17 miljoner kronor, har påstått att metro.se skulle göras om till en debattsajt utan anställda journalister. Skribenter, både privatpersoner, företag och intresseorganisationer skulle få betala för att få sitt material publicerat på metro.se.

– Vi jobbar inte med journalistik, och ska inte göra det. Det har varit planen länge. Affärsmodellen är förlegad. Det går inte att driva gratistidningar i dag, sa Christen Ager–Hanssen när journalisterna sparkades från Metro.

Metros storhetstid. Metro satsade 2005 på att höja upplagan med hjälp av kolportörer som delade ut gratistidningen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mellan 1 000 kronor och 50 000 kronor skulle det kosta att få sitt debattinlägg publicerad på sajten metro.se. Christen Ager– Hanssen räknade med att det nya affärsupplägget kunde ge bolaget mellan 40 och 50 miljoner kronor. 

Skatteverket, som är av de tunga fordringsägarna, tröttnade till slut på alla turer och lyckades få hovrätten att stoppa rekonstruktionen av Metro Media House.

En halv miljon hittades på ett bankkonto

Nyligen slog Kronofogdemyndigheten till och tog drygt en halv miljon kronor som företaget hade på ett Nordea-konto. Pengarna går främst till Skatteverket.

– Kronofogden har efter att Metro Media House AB:s företagsrekonstruktion upphört, återupptagit tillgångsundersökningen. Kronofogden har utmätt kontomedel hos bank och kallat bolaget till myndigheten för att upprätta tillgångsförteckning. Bolaget har inte kommit på kallad tid, säger Henrik Eriksson på specialverkställighetsteamet hos Kronofogden.

Metros kassa tom

Samtidigt konstaterade Kronofogden att Metro Media House är på obestånd och underrättade Skatteverket om att företaget inte har några pengar eller andra tillgångar för att betala sina skulder.

Skatteverket väntas inom några veckor gå in med en egen konkursansökan.

Nya problem för Metros ägare

För Christer–Ager Hanssen tronar problemen upp sig. Hans företag Studentkortet i Sverige AB har kommit i skymundan för den ekonomiska krisen för Metro.

Studentkortet i Sverige AB har tidigare ingått Metro-gruppen. Men Studentkortet plockades bort från Metro-gruppen innan krisen för Metro blev akut. Företaget, som ger ut id–kort för studenter har en extremt lönsam nisch genom att kortet - som är gratis för studenter – ger rabatter hos en lång rad butikskedjor. För Studentkortet har varje köp som gjorts via nätet gett bolaget så kallade kickbacks - provision. Företaget omsatte 52 miljoner kronor. 2018 och gav en vinst på 14 miljoner. 

Studentkortets skatteskulder: 9,5 miljoner.

Men tidigt i höstas slutade Studentkortet att betala sina skatter och avgifter och har nu skatteskulder på sammanlagt 9,5 miljoner kronor. Företaget är också begärt i konkurs av Skatteverket.

Den stora frågan är vart pengarna tar vägen. Enligt flera uppgiftslämnare låter nu ägaren ett annat bolag sköta faktureringen och inkassera pengarna. 

– Kvar blir Studentkortet i Sverige AB som ett ruttet äpple, säger en person med insyn i bolaget. 

Tidigare har Christen–Ager Hanssen, som är både bolagets vd, styrelseordförande och huvudägare, sagt både att skatteskulderna ska betalas och är betalda.

Studentkortets ägare Christen Ager–Hanssen påstår at skatteskulderna är betalda.

Konkursförhandlingen i Studentkortet är utsatt till den 9 januari i Stockholms tingsrätt.

Expressen har sökt Christen Ager–Hanssen. Han har dock inte återkommit

Annons: