Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skippa julhetsen – och spara tusentals kronor

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
– Genom att tona ner julafton kan man spara energi och samtidigt få tusentals kronor över till annat, skriver Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på den privatekonomiska tjänsten Zmarta,
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Gärna jultome, men skippar du julklapparna kan du spara tusentals kronor.

Skippa årets julhets och bli en ekonomisk vinnare. 

Struntar du i julklappar och julöl kan det betyda tusentals kronor i vinst, visar en ny studie.

– Svenskar siktar högt inför julhelgen, men oftast mynnar allting ut i överkonsumtion och dyra klappar som ingen ändå kommer ihåg, säger Mattias Hallgrim på Zmarta Group.

Från julbord till klappar under granen – julafton kan bli en dyr historia. 

En ny undersökning gjord av konsumentbolaget Zmarta Group visar att ett genomsnittligt hem planerar att spendera 3 200 kronor på endast julklappar i år.  

Minns inte förra årets julklapp

Bortkastade pengar, visar en tidigare i studie i ämnet av Sifo som Expressen skrivit om. Studien visar att majoriteten inte minns vad de fick i julklapp förra året, och var femte svensk inte vill ha några julklappar alls. 

”Många svenskar siktar högt inför julhelgen och tömmer sina fickor i jakten på den perfekta julaftonen, men allt som oftast mynnar allting ut i överkonsumtion och dyra klappar som ingen ändå kommer ihåg. Genom att tona ner julafton kan man spara energi och samtidigt få tusentals kronor över till annat”, skriver Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på den privatekonomiska tjänsten Zmarta, i ett pressmeddelande.


LÄS MER: Några veckor kvar till jul – så slipper du stressen 

Priset på julgranar skjuter i höjden

Zmartas undersökning visar att ett tvåpersonershushåll gör av med 1 626 kronor på mat och dryck vid jul. Även julgranen är en kostsam historia, priset på granar har ökat markant de senaste åren. Framför allt i Stockholmsområdet, där en klassisk rödgran går för cirka 450 kronor enligt Di.

Prislappen för ett julfirande hemma hos ett genomsnittligt svenskt hushåll landar slutligen på hela 5 276 kronor. En saftig summa för en högtid som majoriteten inte minns detaljerna av ett år senare. Kanske tusenlapparna är bättre spenderade pengar på annat håll. 

Vad förvånar dig med undersökningen?

– Att man sammantaget lägger ned så mycket pengar på jul per hushåll, säger Mattias Hallgrim och hoppas att flera vågar lägga julens krav på hyllan, njuta av ledigheten och spara pengar till resten av året i stället. 


Julens kostnader per hushåll:

Julklappar 3 200

Julmat 1 400

Alkohol 226

Julgran 450

Summa 5 276


Källa: Zmarta Group

Annons: