Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skatteverkets nyårssmäll: Miljonkrav på jultidningarna

Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal.
Skatteverket har efter granskning beslutat att gräv arbetsgivaravgifter för jultidningsförsäljare.

Jultidningsförlaget Bra Förlag drabbas av en skattesmäll på nära tio miljoner kronor efter att Skatteverket studerat bolagets affärsverksamhet i detalj, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Det handlar om arbetsgivaravgifter som Skatteverket hävdar att förlaget måste betala för de unga jultidningsförsäljarna.

– Vi tycker att beslutet är felaktigt och vi har överklagat, säger Bra Förlags vd Fredrik Jerselius.

Skattemyndigheten slår i sitt beslut ner på att förlaget inte redovisat arbetsgivaravgifter och premier som utgetts till de unga tidningsförsäljarna under perioden 2017-2018.

Omkring 1,2 miljoner av det totala beloppet utgörs av skattetillägg, det vill säga böter.

Skatteverket kräver 9,6 miljoner

Totalt ska jultidningsförlaget punga ut med 9 692 383 kronor i arbetsgivaravgifter och skatt.

Förlagens försäljare är vanligen barn och skolungdom som belönas med poäng på allt de lyckas sälja. Produkterna omfattar numera allt från julkort och böcker till bodylotion, strumpor och saltlakrits.

Poängen kan bytas in mot en premie, till exempel dator, mobil, elscooter eller drönare, eller tas ut i pengar.

Enligt Skatteverket ska ungdomsförsäljarna inte behöva drabbas när man kräver in miljoner av jultidningsförlagen i arbetsgivaravgifter.

”Bygger på missuppfattningar”

Hur det blir i förlängningen är oklart och Skatteverkets beslut kan komma att överklagas i högre instanser.

I ett yttrande till Skatteverket hävdar förlaget att Skatteverkets utredning bygger på missuppfattningar och fel. Bolaget har tolkat lagstiftningen som att rabatter vid försäljning av jultidningar till barn inte utgör lön för utfört arbete, har man även påpekat.

Bra förlags vd Fredrik Jerselius uppger för Expressen att man överklagar Skatteverkets beslut. Han säger vidare att ungdomsförsäljarna i det korta perspektivet inte påverkas.

– I ett längre perspektiv, om Skatteverket vinner de fortsatta processerna, så ser vi att det kan komma att påverka nivån av de rabatter som barnen får. Om Skatteverket vinner finns det även en risk att andra verksamheter, som till exempel majblommor och försäljning genom skolklasser och idrottsföreningar, påverkas – vilket kommer drabba barn och ungdomar i ännu större skala, framhåller Jerselius. 

TV: Han fick ett chockbesked från skattmasen

Annons: