Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skatteverkets jakt: Siktar på SAS bonuskunder

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Skatteverket kräver att SAS lämnar ut kundregistret över alla svenska kunder med ”diamantkort”.Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
SAS fruktar att bolagets mest frekventa resenärer byter till annat bolag om diamantkortsresenärernas uppgifter hamnar hos Skatteverket.Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Det är SAS svenska storkunder/resenärer med det här kortet som Skatteverket kräver att få granska.Foto: SAS

Skatteverket kräver att SAS överlämnar listor med de resenärer som är storkunder med flygbolagets exklusiva diamantkort.

Granskarna misstänker att kunderna förvandlar intjänade bonuspoäng i jobbet till gratisresor.

– Vi vill ta reda på hur många anställda som samlar bonuspoäng i tjänsten och använder dem privat utan att betala förmånsskatt, säger Isabelle Letelier, samordnare på Skatteverket.

Skatteverkets krig mot SAS gäller insynen i hur flygbolagets mest attraktiva och flitigaste resenärer med ”Diamantkort” – bolagets kundkort på högsta bonusnivån – använder poängen som de samlat på sig för flygresor, hotellövernattningar och vanliga inköp. 

SAS har tagit till alla lagliga möjligheter för att slippa överlämna det känsliga kundregistret med sina svenska diamantkortskunder. Bland kunderna finns ett stort antal svenska toppdirektörer.

SAS krävs på vite om de inte lämnar ut kundregistret

Bolagets vägran har gått så långt att Skatteverkets beslutade om ett föreläggande i form av ett vite på 100 000 kronor om inte bolaget lämnar ut namnen på de tusentals kunder som finns i Sverige. Flygbolaget har i flera omgångar överklagat och överklagat Skatteverkets beslut om vitet.

Granskarnas intresse gäller inte privata inköp som kunder med SAS diamantkortsstatus gör, utan inköp som är kopplade till tjänsten där det ytterst är arbetsgivaren som betalt, till exempel för flygresor i jobbet som gett bonuspoäng.

SAS diamantkort ges till de kunder som tjänar in minst 90 000 poäng under tolv månader. Poäng ge för flygresor, men kan även kopplas till betalkort.Foto: SAS

Misstanken gäller att intjänade poäng i jobbet förvandlas till oskattade privatresor.

– Vi vill ta reda på hur många anställda som samlar bonuspoäng i tjänster och använder dem privat utan att betala förmånsskatt, säger Isabelle Letelier, samordnare på Skatteverket.

Kommer ni att gå ner i detalj i varje kortmedlems enskilda kort och kräva fram vad som kan ha varit privat intjänade poäng och vad som tjänats in i tjänsten.

– Jag kan inte gå in i detaljerna på de här granskningarna. Men huvudfrågan är att vi vill ta reda på hur denna förmånsbeskattning hanteras och om det är vanligt att anställda gör privata resor och inköp, som betalas med intjänade bonuspoäng från tjänsteresor. 

SAS verkar ha varit ovilliga att lämna ut uppgifter till Skatteverket?

– Bolaget har begärt omprövning och överklagat gång på gång under en lång period. De har inte velat komma in med uppgifterna, säger Isabelle Letelier.

Skatteverket har ilsknat till ordentligt på SAS för bolagets vägran att lämna ut kunduppgifterna för skattegranskning.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Skattebråket har pågått under flera år mellan Skatteverket och SAS som inte varit speciellt sugen på att hjälpa skattemasen med något granskningsunderlag. 

SAS har i dag olika bonuskort i sitt kundprogram Eurobonus. Ju mer du flyger, eller samlar poäng via hotellövernattningar eller köp som är kopplade till bonuskortet beroende på hur mycket resenären flyger, desto ”finare”. Poängen kan sedan omvandlas till bland annat flygresor eller som betalning för hotell.

SAS diamantkortskunder

Skatteverket har i det pågående ärendet siktat in sig på SAS-kunder med Diamantkort under år 2017. Myndigheten kräver att flygbolaget lämnar ut namnen på alla Diamantkortsinnehavare som är bosatta i Sverige.

Källor inom Skatteverket uppger för Expressen att de är beredda att granska fler av SAS bonuskortskunder om det blir slutligt klartecken i domstol. I klartext betyder det att 100 000-tals kunder kan komma att bli granskade om Skatteverket senare får ut kundregister över SAS Guldkortskunder.

SAS hänvisar till olika paragrafer när man inte velat lämna ut uppgifterna och ifrågasätter varför just Diamantkunderna ska granskas. SAS har också pekat på att ett överlämnande av kortregistret i förlängningen skulle betyda att Skatteverket, när man ska spåra och skilja poäng som kommer från privata inköp och sådana som är kopplade till arbetet, kan komma över ”integritetskränkande uppgifter som gäller konsumtionsmönster och resvanor”.

Följande vill Skatteverket att SAS lämnar ut:

• Medlemens för och efternamn.

• Födelsedatum.

• Antal poäng 1 januari 2017.

• Antal poäng vid årets slut 2017.

• Antal poäng som utnyttjats under 2017.

SAS fortsätter striden om kundregistret

Både förvaltningsrätten och Kammarrätten går emot SAS krav om att inte behöva lämna ut registret och håller fast vid vitet på 100 000 kronor.  Om kammarrättens dom vinner laga kraft betyder det att SAS inom två veckor tvingas lämna ut kundregistret till Diamantkortet.

Men SAS tar en sista strid om kundregistret.

På tisdagskvällen kom SAS med en kommentar till bråket via bolagets presschef i Norge, John Eckhoff:

– Kunderna har gett oss sina uppgifter i förtrolighet, och vi menar att det är fel att Skatteverket kan kräva att dessa uppgifter ska lämnas ut. SAS kommer därför att överklaga saken. SAS har påpekat uppenbara fel i Skatteverkets tidigare förelägganden och menar att det är fel att vi ”uppvisat en stark ovilja att tillhandahålla de aktuella uppgifterna”. Tvärt emot ger utredningen av saken stöd för att SAS konsekvent har visat vilja att bistå det svenska Skatteverket.

För att Högsta förvaltningsdomstolen ska ta upp skattebråket krävs prövningstillstånd.

Flygbolaget har även ett ännu mer exklusivt kort: Pandion. Kortet delas ut till cirka 2 000 personer och SAS vd Rickard Gustafson ger personligen klartecken för vilka storkunder som ska få kortet. Dessa kunder omfattas inte Skatteverkets intresse – den här gången.

SAS koncernchef Rickard Gustafson vill inte att Skatteverket ska få ta del av uppgifterna om bolagets Diamantkortsinnehavare.Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS-vd:n hoppfull inför framtiden
Annons: