Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skatteverket: Så får du deklarationen tidigare

– Vi förenklade villkoren förra året så att fler skulle kunna få en tidig skatteåterbäring, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket. Foto: Fialotta Bratt
Deklarera senast den 31 mars och du har din skatteåterbäring i påskveckan.Foto: JEANETTE ANDERSSON / SKATTEVERKET

Glöm inte bort torsdagen den 27 februari.

Datumet är extra viktigt om du vill ha deklarationen för 2020 tidigt.

Skatteverket har bestämt att det är den dagen som är sista chansen att registrera digital brevlåda och få deklarationsblanketten utskickad digitalt.

I år räknar Skatteverket med att rekordmånga får sin deklaration redan i början av mars. Det gäller de som redan har eller skaffar digital brevlåda senast den 27 februari och får sin deklaration skickad dit. Idag har drygt 3,7 miljoner anslutit sig till en digital brevlåda för myndighetspost.

– Förra året var det åtta miljoner som deklarerade vilket betyder att det snart är hälften som får deklarationen skickad till sin digitala brevlåda. Det är en spännande utveckling. En fördel med att få deklarationen tidigare är att du får möjlighet att bättre planera din privatekonomi om du tidigt vet om du ska betala eller få tillbaka på skatten, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Har du ingen digital brevlåda kommer pappersdeklarationen hem i brevlådan.Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET

Vad händer då om du inte har digital brevlåda eller registrerar dig för en efter den 27 februari? Var lugn, Skatteverket missar ingen. Den ifyllda blanketten kommer i så fall med den vanliga posten i brevlådan.

Den som inte skaffat digital brevlåda kommer att få pappersdeklarationen skickad till sig under perioden 13 mars – 15 april. Även de kan logga in och deklarera på skatteverket.se redan när deklarationen öppnar den 17 mars.

Senast den 31 mars ska e–deklarationen vara inne för att skatteåterbäringen ska komma in på konto till påsk.

En nyhet för i år är att arbetsgivare och pensionsutbetalare inte längre skickar ut några kontrolluppgifter för lön och pension.

– Under 2019 har din arbetsgivare eller pensionsbetalare redovisat dina inkomster och skatter månadsvis till Skatteverket. Därför kommer de inte att skicka ut några kontrolluppgifter i slutet på januari som tidigare. Din lön eller pension kommer precis som vanligt att vara förifylld i din deklaration. Om en uppgift är felaktig ska du höra av dig till den som har lämnat den så att de kan skicka in rätt uppgift, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Rekordmånga får skatteåterbäring i påsk

Skatteverket räknar med att det blir rekord i antalet personer som får sin skatteåterbäring i påskveckan. Anledningen är att allt fler skaffar sig i en digital brevlåda.

2019 var det fler än två miljoner som fick sin skatteåterbäring redan i april och i år kan det bli så många som 3,5 miljoner.

– Vi förenklade villkoren förra året så att fler skulle kunna få en tidig skatteåterbäring. Då mer än fördubblades antalet till drygt två miljoner som fick tillbaka pengar i april. I år ser vi att ännu fler skulle kunna få det, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert och verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Annons: