Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Missen: 130 000 får inte sin skattåterbäring

Ett par miljoner personer får sin skatteåterbäring den här veckan.Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
Förra året betalades det ut 13,7 miljarder i skatteåterbäring i påskveckan.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Det blir rekord i skatteåterbäring.

Men drygt 130 000 personer missar utbetalningen den här veckan.

– De har inte angett något konto dit pengarna ska gå, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Samtidigt varnar myndigheten för falska mejl och sms om att skatteåterbäringen är pausad. 

Vad ska du göra med din skatteåterbäring?

Skatteverket trycker ut hela 16,5 miljarder kronor i skatteåterbäring. Mottagare av återbäringsregnet: 2,4 miljoner människor.

Oroliga deklaranter utan några skattepengar på sina konton har ringt förskräckta till Skatteverket i tron att pengarna redan började betalas ut efter midnatt, natten mot tisdag. Men utbetalningarna började alltså först efter lunch i tisdags.

De som nu får skatteåterbäring på sitt konto är alla som deklarerade digitalt, eller använde någon av e-tjänsterna sedan den 31 mars utan att göra några förändringar eller tillägg i den förtryckta deklarationen. Dessutom krävdes att det egna bankkontot fanns registrerat senast den 1 april.

Men många har missat att ange bankkonto och får ingen skatteåterbäring utbetald. Det rör sig totalt om 131 403 personer som har närmare 418 miljoner att hämta, pengar som nu blir liggande på deras skattekonton. 

– En viss andel är säkert personer som har förbisett det här med konto, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Han tror att i en del av fallen rör sig om förstagångsdeklaranter.

Så gör du för att få pengarna

Men det finns också en del som inte vill ha konto anmält.

Tidigare fick alla kontolösa pengarna per automatik utbetalda med ett utbetalningskort. Men det ändrades för några år sedan eftersom Skatteverket ansåg det blev en för stor kostnad.

– Pengarna går nu till deras skattekonton, men kan inte betalas ut, säger Johan Schauman.

Enklast att kolla om det finns pengar att hämta är att logga in på det egna skattekontot hos Skatteverket.

Den som vill ha sina pengar och inte angett något kontonummer har nu två möjligheter:

Logga in på sitt skattekonto hos Skatteverket och ange ett bankkontonummer.

Kontakta Skatteverket och begära utbetalning. Det går inte att ringa utan begäran måste skickas skriftligt till Skatteverket.

I år var det 3,6 miljoner som fick sin deklaration redan i början av mars, i sin digitala brevlåda. Skatteverket noterade tidigt ett extremt sug efter information hur det såg ut i den egna deklarationen. 1,6 miljoner personer loggade in i sin deklaration första dagen.

Förra året var det 2 035 902 personer som fick sina skattepengar redan i april, vilket var mer än dubbelt så många som 2018 då det var drygt 900 000. Totalt betalades det ut 13 746 245 428 kronor.

Skatteverket räknar med ett nytt påskrekord i år. Och siffror sent på tisdagskvällen visade också att så är fallet. Hela 2,4 miljoner personer får dela på sammanlagt 16,5 miljarder kronor.

Redan i måndags inledde Skatteverket utskicket av skattebeskeden så att den enskilde deklaranten kan se hur mycket pengar de får tillbaka eller måste betala i kvarstatt/restskatt.

– Utbetalningarna började i dag efter lunch, sa Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, på tisdagsförmiddagen.

Senast på torsdag ska pengarna vara utbetalda.

Pappersdeklaranterna får vänta.

Blufftricket som kan lura dig på skatteåterbäringen

Samtidigt varnar nu Skatteverket för bedragarna som försöker lura till sig skatteåterbäringen eller på annat sätt tömma bankkonton genom bluffmejl och falska sms.

Den senaste varianten är ett sms som meddelar att skatteåterbäringen är pausad och att man uppmanas att klicka på en länk för att få veta mer.

KLICKA INTE PÅ LÄNKEN. Det falska sms om att skatteåterbäringen är pausad som Skatteverket varnar för.Foto: SKATTEVERKET

Skatteverket manar till försiktighet. Om du har fått ett mejl eller sms som ser ut att komma från Skatteverket, men som du misstänker är falskt får du följande råd:

     Klicka inte på länkar i det.

     Öppna inga bilagor.

     Svara inte på meddelandet.

     Radera mejlet.

Du ska aldrig lämna ifrån dig kreditkortsnummer eller bankkontonummer utan använd Skatteverkets e-tjänster.

Bedragare skickar även ut den här typen av mejl. Klicka inte på länken utan radera mejlet.Foto: SKATTEVERKET

Anstånd med deklarationen

För alla som inte lämnat sig deklaration via e-tjänsterna gäller nu följande.

4 maj. Deadline för deklarationen. Om du inte tillhört de som deklarerat tidigt så ska inkomstdeklaration för inkomståret 2019 vara inlämnad hos Skatteverket senast vid midnatt. Du som har sålt din bostad, värdepapper eller är företagare ska lämna en bilaga tillsammans med deklarationen. Du kan posta din deklaration eller lämna den i någon av de 44 speciella brevlådor som Skatteverket har utplacerade.

Den som av någon anledning inte räknar med att bli klar med deklaration till den 4 maj kan begära anstånd via Mina sidor på Skatteverket.se eller genom att ringa till Skatteverket.

För dig sig riskerar restskatt under 30 000 kronor är den 4 maj också ett viktigt datum. Om du vill undvika kostnadsränta och räknar med ett underskott av slutlig skatt på mindre än 30 000 kronor ska pengarna in på Skatteverket konto denna dag. Räntan på belopp under 30 000 kronor börjar annars räknas från och med tisdagen den 5 maj. 

18 maj. Sista dag att deklarera med anstånd.

9 - 12 juni. Pengar betalas ut till de som deklarerat senast den 4 maj.

30 juni.  Omkring detta datum skickas beslut om fastighetstaxering ut till dig som är fastighetsägare och har en digital brevlåda. Det handlar om:

Förenklad fastighetstaxering 2020 av alla lantbruk.

Särskild fastighetstaxering 2020 av småhus, hyreshus, ägarlägenheter, industrier, täkter, elproduktionsenheter och specialenheter som är nybildade eller förändrade.

TV: Har du inte deklarerat? Tänk då på detta

Annons: