Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skatteverket kräver flera miljoner av jultidningarna

Foto: PONTUS LUNDAHL / PRESSENS BILD
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Jultidningsföretagen riskerar en skattesmäll.

Skatteverket har granskat branschen och anser nu att det saknas mångmiljonbelopp i arbetsgivaravgifter för barnen som säljer tidningar. Det rapporterar Lilla Aktuellt i SVT. 

Det är framför allt barn och ungdomar som säljer jultidningar åt företagen. Ett extrajobb på fritiden att dryga ut veckopengen med.

Åtminstone är det så verksamheten traditionellt beskrivits. Men efter en granskning av branschen menar Skatteverket att barnen säljer för sådana summor att företagen borde betala mer skatt.

Menar att det är en hobby

Skatteverket hävdar att jultidningsföretagen ska betala arbetsgivaravgifter för alla som tjänar mer än 1000 kronor per år.

Branschen menar å sin sida att jultidningsförsäljning ska definieras som en hobby, och man ska därför slippa arbetsgivaravgifter.

Det handlar om många miljoner per år. I en pågående tvist i förvaltningsdomstolen mellan ett jultidningsföretag och Skatteverket krävs företaget på 17 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter, uppger SVT.

Skattverket lovar dock att inga barn och ungdomar som sålt tidningar ska drabbas av ytterligare avgifter.

”Barnen behöver inte vara oroliga”

– Om rätten går på vår linje är det endast företagen som drabbas. Barnen behöver inte vara oroliga, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till SVT.

På sikt kan det dock bli mindre lönsamt att sälja tidningarna om företagen krävs på mer skatt.

De flesta förlagen betalar sina försäljare med antingen premier eller pengar. Eller en blandning av båda.

Premierna kan till exempel vara en mobiltelefon eller en gamingdator. Då krävs dock att man sålt väldigt många tidningar. Annars är det enklare prylar i premier.

TV: Så tycker barnen om årets julkalender

Annons: