Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skatteverket i krismöte efter julklappshaveriet

– Vi har gjort en omställning av verksamheten, säger Patrik Pernber, vd för Goyada AB till Expressens Leif Brännström vid konkursförhandlingen i Stockholms tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kronofogdens personal har redan fått den omtalade julkappen som beställts av Skatteverket från det krisade företaget.
Foto: Privat

Med kniven mot strupen har Skatteverkets leverantör av personalens julklappar lyckats undvika konkurs och få respit.

Företaget Goyada AB som jagats för skatteskulder har skapat ihop drygt tre miljoner till Kronofogden.

– Vi har gjort en stor omställning av verksamheten. Då har det blivit så här, säger Patrik Pernber, bolagets vd om skulderna som hopat sig.

Under torsdagen lyckades Skatteverkets leverantör av de numera omtalade presentkorten till sina anställda och personalen hos Kronofogden undgå att försättas i konkurs.

Skatteverket hade köpt presentkorten som julklappar, en kostnad på närmare fem miljoner kronor av företaget, som dragits med skatteskulder, som för några dagar sedan vuxit till drygt 1,6 miljoner kronor.

Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det skuldtyngda företaget lyckades skrapa ihop ett antal miljoner som skickades till Kronofogden för skatteskulderna och enskilda skulder, sammanlagt över tre miljoner kronor.

Skulder på sex miljoner

Men på torsdagsförmiddagen hade Stockholms tingsrätt kallat bolaget till två konkursförhandlingar där motparterna hade krav på över sex miljoner kronor.  Bolagets vd Patrik Pernber kom med sitt juridiska biträde till tingsrätten.

Samtidigt pågick möten mellan bolaget, Kammarkollegiet och Skatteverket om presentkortsjulklappen. Skulle köpet bli av eller stoppas på grund av att en annan enhet inom Skatteverket dragit in bolagets f–skatsedel.

Goyada AB har lyckats rensa sina skatteskulder hos Kronofogden. Det rör sig om sammanlagt drygt 1,6 miljoner kronor.

Två företag hade begärt Goyada AB i konkurs för skulder på drygt 6 miljoner kronor. En miljon kronor av det ursprungliga kravet hade företaget sent i går kväll lyckats få ihop och betala in. 

En finansiär kan rädda bolaget

Under konkursförhandlingarna presenterade Goyadas juridiska ombud halmstrået till motparten: en finansiär är kanske på väg in som kan reglera miljonskulderna.

– Vi har gjort en stor omställning av verksamheten och förändrar. Det har vi hållit på med under lång tid. Då har det blivit så här, säger Goyadas vd Patrik Pernber till Expressen sedan tingsätten beslutat att vänta med eventuell konkurs.

Den hårt pressade vd:n för Goyada, Patrik Pernber, i Stockholms tingsrätt i dag.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Vi har löpande kontakt med Kammarkollegiet, säger Patrik Pernber om förhandlingarna kring de drygt 10 000 presentkorten/julklapparna som Skatteverket tänker ge till sina anställda.

Men är det klart om det blir någon affär med Skatteverket eller inte om julklapparna?

- Jag kan inte kommentera riktigt var vi är just nu. Jag har ingen uppfattning just nu?

Han erkänner att det är olyckligt att bolaget nu står utan en godkänd f-skattsedel.

Varför har problemen uppstått, de har ju pågått ganska längre.

– Vi har gjort en stor omställning av verksamheten och förändrar. Det har vi hållit på med under lång tid. Då har det blivit så här.

Skatteverkets julklappshaveri

För Skatteverket har myndighetens julklappshaveri blivit en huvudvärk som man skyller på Kammarkollegiet.

– Kammarkollegiet upphandlar och tecknar ett ramavtal med en eller flera leverantören i det här fallet. Sedan kan de avropsberättigade myndigheterna göra smidigare inköp genom att man inte behöver upphandla, utan man gör ett avrop, sa Ingrid Nilsson, inköpsansvarig på Skatteverket.

Ni kontrollerar inte bolaget?

–Nej, det görs i samband med upphandlingen samt löpande under förvaltningen av ramavtalet vilket Kammarkollegiet gör.

Det var på torsdagseftermiddagen fortfarande oklart om Skatteverkets anställda får sin julklapp.

Dagens toppnyheter från DiTV

Annons: