Skatt på flygresor – införs på påskdagen

Från och med påskdagen blir en tur och returresa med flyg inom Sverige 120 kronor dyrare. Den nya flygskatten kostar resenärerna 60 kronor per enkelresa
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / EXPRESSEN
Den nya flygskatten betyder 60 kronor mer per enkelresa inom Sverige.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Nu kommer flygskatten.

På påskdagen införs den nya skatten som regeringen hoppas ska leda till att vi ändrar vårt beteende och flyger mindre.

– Det är rimligt att man betalar för klimatpåverkan som ens resande orsakar, har finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tidigare sagt när han försvarat den nya skatten.

Flygbränsle är obeskattat i Sverige och flyget är det enda transportmedel som inte betalar för sina klimatstörande utsläpp. 

Miljöpartiet har varit pådrivande när det gäller införande av skatten. Från flygbolagens sida  har man protesterat mot den nya skatten.

Flera tunga remissinstanser har också ifrågasatt om den finns någon klimatpåverkande nytta i slutända. Eller i klartext: skatten kommer inte att dämpa svenskarnas resande. Men kritikerna fick vika sig.

Alla måste betala flygskatten.
Foto: / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

SAS och alla andra flygbolag som lyfter med sina plan från en svensk flygplats måste betala skatten som tas ut på biljettpriset.

Flygskatten införs den första april - alltså på påskdagen - och är en så kallad avståndsbaserad skatt. Ju längre du flyger desto högre är skatten. 

Flygskatten i tre nivåer

Skatten har tre nivåer: Inrikesresor och resor inom Europa blir 60 kronor dyrare. För resor till länder utanför EU blir skatten 250 kronor om resan inte är längre än 600 mil. Längre resor än 600 mil blir 400 kronor dyrare.

LÄS OCKSÅ: Så får du ersättning om flyget är försenat - stor guide

För en resa Malmö-Stockholm blir det alltså 120 kronor dyrare. Men den smarte kanske i stället väljer Köpenhamn-Stockholm i stället. Då blir det ingen skatt, fast det kostar förstås att ta sig över sundet.

Åker du utrikes betalar du skatt på utresan från Sverige.

Om du kommer från utlandet och ska flyga vidare med annat flyg slipper du betala skatten förutsatt att den fortsatta resan sker inom 24 timmar.