Med en digital brevlåda slipper du en massa papperspost – och har chans att få skatteåterbäringen redan i april. Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKETMed en digital brevlåda slipper du en massa papperspost – och har chans att få skatteåterbäringen redan i april. Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET
Med en digital brevlåda slipper du en massa papperspost – och har chans att få skatteåterbäringen redan i april.  Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET
Foto: THOMAS ENGSTRÖMFoto: THOMAS ENGSTRÖM
 Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Det finns flera olika typer av digital brevlåda. Foto: FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON / FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON 0703-424041Det finns flera olika typer av digital brevlåda. Foto: FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON / FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON 0703-424041
Det finns flera olika typer av digital brevlåda. Foto: FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON / FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON 0703-424041

Sista chansen i dag: Skaffa digital brevlåda – skattepengarna i april

Publicerad
Uppdaterad

Vill du ha skatteåterbäringen direkt efter påsk?

Det är fortfarande möjligt – om du skaffar en digital brevlåda senat i dag före midnatt.

– I dag har 2,3 miljoner anmält digital brevlåda, säger Anna Sjöberg, på Skatteverket.

Det är fullt möjligt att få skatteåterbäringen redan 5 - 6 april. 

Det förutsätter dock att du – senast 1 mars – skaffar en digital brevlåda och anmäler ett konto för utbetalningen. En dryg vecka senare, 8 - 9 mars, får du deklarationen som pdf i den digitala brevlådan. 

– Vid den förra deklarationen var det 1,1 miljoner som hade digital brevlåda. I dag är det 2,3 miljoner, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

– Senast i dag vid midnatt måste man ha anmält digital brevlåda och angett kontonummer, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.Foto: JEANETTE ANDERSSON / PRESSBILD

 

LÄS OCKSÅ: Viktiga datum för din deklaration 2018 

Från den 20 mars är det möjligt att deklarera. För att få pengarna i början av april måste du godkänna din deklaration i Skatteverkets app eller genom e-tjänsten, eller per telefon, utan att ändra eller lägga till något, senast 28 mars. 

Säkert postsystem

Om du till exempel för avdrag för resor till och från jobbet, eller lägger till uppgifter efter en bostadsförsäljning behöver Skatteverket mer tid för att kontrollera din deklaration – och du får inte pengarna direkt efter påsk utan till midsommar i stället. 

 

LÄS OCKSÅ: Skatteåterbäringen 2018 - allt du behöver veta 

Skatteverket uppmanar alla att skaffa digital brevlåda. Det är både säkrare och du får din skatteåterbäring direkt efter påskhelgen.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Poängen med en digital brevlåda är att du får vissa brev – från myndigheter, kommuner och, i vissa fall, från företag – digitalt i stället för i pappersform. 

LÄS OCKSÅ: Så skaffar du digital brevlåda - enkelt 

Det här är förstås bra för miljön, men postsystemet är också mycket säkert. Detta eftersom du loggar in med e-legitimation, exempelvis bank-id, för att komma åt den digitala brevlådan. 

Flera brevlådeoperatörer

Det finns ett par olika företag som erbjuder digitala brevlådor: Digimail, Kivra, EBoks och Min myndighetspost. Villkoren kan se lite olika ut – läs på hos respektive brevlådeoperatör för att se vad som passar dig. 

Du hittar länkar till de olika brevlådeoperatörerna på Skatteverkets hemsida. Själva registreringen gör du på operatörernas hemsidor. En digital brevlåda är gratis. 

Rutinerna för hur man får information om att man har fått post i den digitala brevlådan ser olika ut för de olika brevlådeoperatörerna. Man kan välja att då information via sms eller genom ett vanligt mejl. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen