Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Siren, 24, får ursäkt efter H&M:s plumpa kommentar

Siren Eliassen, 24.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet / Dagbladet
Foto: FOCKE STRANGMANN / EPA TT NYHETSBYRÅN
H&M i Norge -beklagar och lovar att skärpa interna rutiner.Foto: DAVID THUNANDER / H&M

Småbarnsmamman Siren Eliassen, 24, fick höra att H&M ”kanske inte var rätt plats för henne” efter att ha återvänt från mammaledigheten. 

Nu gör klädjätten en pudel och Siren får behålla sin heltidsanställning.

– Jag är otroligt glad att jag kämpade för min rätt, säger hon till Dagbladet. 

Fallet med Siren har väckt stor uppmärksamhet i Norge där hon bor. Även Expressen har rapporterat om ärendet.

Det var när 24-åringen skulle tillbaka till jobbet hos H&M i ett köpcenter i Oslo efter sin mammaledighet som det blev strul. Arbetstiderna hade lagts om och fungerade inte alls med lämningstiderna på förskolan.

Siren uppmanades då att gå ned på deltid. Hon sökte i stället jobb i en annan H&M-butik och berättade vid anställningsintervjun om sin situation som småbarnsmamma. 

Lovar att skärpa interna riktlinjer 

Chefen som höll i intervjun förklarade då att man kanske bör välja ett annat jobb om man har småbarn. Därefter tog det hus i helsike.

Nu har H&M lagt sig platt och lovar att Siren Eliassen får behålla sitt heltidsjobb. Med arbetstider som gör att hon hinner hämta och lämna i tid på förskolan.

Siren Eliassen ser fram mot att få fasta rutiner igen.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet / Dagbladet

– H&M har bett mig om ursäkt och jag känner mig otroligt lättad. Det är som en enorm börda lyfts från mina skuldror, säger Siren till Dagbladet.

Klädkedjan lovar att skärpa sina interna rutiner och riktlinjer så att inga anställda med småbarn diskrimineras.

– Sirens fall visar att det funnits oklarheter om hur våra riktlinjer ska uppfattas på det här området. Nu har vi förtydligat och preciserat detta så att de beskriver i detalj hur sådana spörsmål ska lösas, säger Kristin Fjeld, kommunikationschef vid H&M i Norge till Dagbladet.

Tackar för allt stöd

Siren är nöjd med arbetsgivarens ursäkt och tackar alla som stöttat henne. Hon är också glad att hon tog sin sak vidare.

– Nu ser jag fram mot vanlig vardag med fasta rutiner så att jag kan fokusera på framtiden igen, säger hon. 

TV: Helena Helmersson är H&M:s nya vd

Annons: