Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Singles Day – så shoppar du smartast på nya Black Friday

Kinesiska arbetare packar varor som inhandlats på Singles Day 2017
Foto: HUANG RUIPENG / XINHUA/AVALON.RED B950

Black Friday är inte världens största shoppingdag.

Inte mellandagsrean eller någon annan dag heller.

Den titeln har i stället Singles Day – som beskrivs som kinesiska Black Friday.

Vad är Singles Day?

Singles day eller singlarnas dag är Kinas motsvarighet till USA:s Black Friday. 

På 1990-talet startades dagen som en ”antidag” till alla hjärtans dag, och firade singelskapet. Men precis som motsvarigheten den 14 februari växte Singles Day till en shoppinghögtid, och blev snabbt en av Kinas största köpdagar.

2009 blev Singles Day varumärkesskyddat av den kinesiska e-handelsgiganten Alibaba. Under 2018 slutade Alibabas Singles Day-handel på 30,8 miljarder dollar, vilket motsvarar 296 miljarder kronor. Det här att den faktiskt är större än Black Friday, rent konsumtionsmässigt.

ANNONS: Hitta bästa kampanjerna under Black Week och Black Friday – stor guide på Expressen Rabattkoder (EXTERN LÄNK)

När är Singles Day?

Singles day infaller alltid den 11 november (11/11), vilket i år innebär en måndag. Datumet är samma över hela världen.

Datumet 11 november, valdes eftersom det bara består av ettor, vilket skulle vara passande för att fira singellivet.

Vilka butiker har rea under Singles Day i Sverige?

Precis som med Black Friday har hemelektronik-kedjorna varit föregångare även när det gäller Singles Day, och redan 2016 hoppade bland andra Elgiganten på tåget. 2019 har ett flertal svenska nätbutiker satsat på Singles Day med kampanjer, bland annat dessa:

Netonnet

CDON

Elgiganten

Webhallen

Teknikmagasinet

Sportamore

Tips för smarta köp på Singles day

Kolla prisutvecklingen - jämför priser. Många saker som säljs på rea under dagen är riktiga prissänkningar. Genom att titta på jämförelsesajter som exempelvis Prisjakt.nu eller pricerunner.se kan du se både var en vara är billigast, bland de affärer och kedjor som är anslutna till tjänsten. Men du kan också snabbt se prisutvecklingen.

Bestäm dig för vad du vill ha – gör en lista. Det är lätt att få shoppingsfrossa när prislapparna är röda. Om du redan innan gör en inköpslista så slipper du känna att du köpte onödiga prylar bara för att det var rea.

Glöm inte moms, tull och andra avgifter.  Handlar du från utlandet behöver du tänka på högre fraktavgifter och eventuell tull och moms. Handlar du från en sajt inom EU, eller EES-området betalar du inga avgifter. Kommer paketet från ett land utanför EU eller EES och är värt under 1 500 kronor betalar du 75 kronor i administrativ avgift plus moms. Är det värt mer är avgiften 150 kronor och du betalar både moms och tull.

ANNONS: Hitta bästa rabatterna på Black Friday hos Expressen Rabattkoder (Extern länk)

E-handlaren Alibaba slog försäljningsrekord