Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Singles Day 2018 – så shoppar du smartast

Under Singles day kan du göra fynd - men shoppa smart, här är tipsen.Foto: SHUTTERSTOCK

På söndag, 11/11, är det dags för en av årets största shoppingdagar. 

dagen som faktiskt är större än Black Friday. 

En dag som handeln har infört för att uppmärksamma alla singlar och erbjuder massvis av erbjudanden och rabatter.

LÄS MER: Black Friday – 7 viktiga tips du måste ha koll på 

 

Vad är Singles Day?

Singles day eller singlarnas dag är Kinas motsvarighet till USA:s Black Friday

Det var under 90-talet som dagen startades vid ett kinesiskt universitet, anledningen var en protest mot alla hjärtans dag för att fira alla singlar. Men dagen växte snabbt och blev en av världens största shoppingdagar, där många shoppar loss och unnar sig själva oavsett om de är singlar eller inte.

År 2009 tog det kinesiska e-handelsföretaget Alibaba över och varumärkesskyddade namnet Singles Day. Under 2017 slutade Alibabas Singels Day-handel på 25,4 miljarder dollar, vilket motsvarar 213 miljarder kronor. 

När är Singles Day?

Singles day infaller alltid den 11 november (11/11), vilket i år innebär nu på söndag. Datumet är samma över hela världen.

Datumet 11 november, valdes eftersom det bara består av ettor, vilket skulle vara passande för att fira singellivet.

I år infaller Singles day på samma dag som fars dag i Sverige. 

Hur firas dagen i Sverige?

Det var under 2016 som dagen började slå igenom i Sverige.  Många butiker och e-butiker har kampanjer under parollen att uppmärksamma singlar. 

I år väntas dagen bli större än tidigare i Sverige, det vill säga att fler butiker kommer att uppmärksamma dagen med erbjudanden.

Vilka butiker har rea under Singles day?

Förra året erbjöd bland annat Bikbok, Kicks, Hemtex, Stayhard och Nordicfeel rabatter. I år är det bland annat följande butiker som marknadsfört att de kommer att ha erbjudanden under Singles Day:

Elgiganten: Den svenska elektronikkedjan satsade stort redan förra året. Men i år lovar företaget ett ännu större firande med rabatter.

Teknikmagasinet: Erbjudanden med upp till 50% rabatt hela veckan från måndag till söndag. Även 20% på intim-produkter och sexleksaker.

Media markt: Utlovar att fira dagen med ”en massa galna erbjudanden”.

Produkter du kan hitta billigare med rabatter eller erbjudanden är bland annat: En ny tv, hörlurar, högtalare, en ny dator och övrig teknik, smink och diverse saker till hemmet. 

När är Black Friday?

Om du missar att shoppa loss under söndagen så kommer nästa chans redan två veckor senare. Då är det nämligen dags för Black Friday, Sveriges största rea.

Tips för att shoppa smart på Singles day

Kolla prisutvecklingen - jämför priser. Många saker som säljs på rea under dagen är riktiga prissänkningar. Genom att titta på jämförelsesajter som exempelvis Prisjakt.nu eller pricerunner.se kan du se både var en vara är billigast, bland de affärer och kedjor som är anslutna till tjänsten. Men du kan också snabbt se prisutvecklingen.

Bestäm dig för vad du vill ha – gör en lista. Det är lätt att få shoppingsfrossa när prislapparna är röda. Om du redan innan aktuell dag gör en inköpslista så slipper du känna att du köpte onödiga prylar bara för att det var rea och det var svårt att stå emot. 

Glöm inte moms, tull och andra avgifter.  Handlar du från utlandet behöver du tänka på högre fraktavgifter och eventuell tull och moms. Handlar du från en sajt inom EU, eller EES-området betalar du inga avgifter. Kommer paketet från ett land utanför EU eller EES och är värt under 1 500 kronor betalar du 75 kronor i administrativ avgift plus moms. Är det värt mer är avgiften 150 kronor och du betalar både moms och tull.

Annons: