Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SAS-chefen: ”Jag beklagar det djupt”

SAS-chefen Rickard Gustafson ber nu resenärerna om ursäkt för att man är så sen med att betala tillbaka för inställda resor.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS utreds nu av Konsumentombudsmannen, KO, för den långsamma hanteringen av återbetalningar för inställda resor.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nina Sidander tillhör de som är besviken på SAS långsamma återbetalning för inställda resor.Foto: Privat

SAS-chefen Rickard Gustafson ber resenärerna som väntar på återbetalning för inställda resor om ursäkt.

Flygbolagschefen använder ordet ”beklagar” när han nu försöker lugna rasande kunder.

10 000-tals personer har väntat i flera månader på att få tillbaka sina pengar. Några har också i desperation tagit hjälp av Kronofogden för att försöka driva in pengarna.

Konsumentombudsmannen, KO, har samtidigt inlett en granskning av hur SAS hanterat frågan om återbetalning.

SAS långsamma hantering av återbetalningarna av resor som ställts in på grund av corona–pandemin har utlöst vrede bland många resenärer. Ilskan beror både på att kunderna väntat månad efter månad utan att pengarna har kommit och usel information kring hanteringen av återbetalningen.

Många förbittrade har vänt sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, och Konsumentverket för att få hjälp med att kräva tillbaka sina pengar för inställda resor.

Andra har tagit till mer drastiska åtgärder genom att ta kontakt Kronofogden för att den vägen försöka sätta press på SAS och driva in pengarna.

Coronapandemin utlöste ett närmast totalt stopp för flygandet. Många resenärer har väntat månader på ersättning.Foto: ALEX LJUNGDAHL

En av de mer hårdförda är Carl-Axel Eriksson som vänt sig till till myndigheten. Han skulle ha åkt till Rom i början av april. Men resan blev avbokad i slutet av mars.

– Jag har frågat SAS hur länge de har tänkt låna mina pengar, och det kan de inte svara på. Först var beskedet att vi skulle få pengarna i maj, sedan i juni och sedan juli. Nu i juli sa de att de inte vet överhuvudtaget, sa han nyligen till Dagens industri.

– Jag blir förbannad på sättet att behandla kunder. Är det så att det inte finns pengar, då får man säga det.

Känner sig svikna av SAS

Flera som Expressen talat med anser att SAS svikit dem genom att inte kunna ge något besked om när de kan förväntas få tillbaka pengarna.

– Jag tycker SAS kör ett fulspel mot oss konsumenter, sa Nina Sidander, 54, i Expressen. Hon skulle ha rest till Kroatien i maj med flygbolaget. 

– Efteråt tjatade SAS på mig i mejl och sms att jag skulle göra ett val. Antingen kunde jag välja en voucher, eller så kunde jag få tillbaka flygskatterna. Full återbetalning, vilket jag kräver, angavs däremot inte som ett alternativ, sa Nina Sidander.

Hon berättade också att hon precis som en del andra kunder övervägde att gå till Kronofogden med sitt krav.

– Det handlar om 3 500 kronor, vilket inte är jättemycket. Men det gör mig förbannad att SAS som ska vara ”det trygga svenska bolaget” försöker med fulspel som inte stämmer med lagar och regler.

Nina Sidander tillhör de som fått vänta i månader på ersättning från SAS.Foto: Privat

SAS-chefen Rickard Gustafson är väl medveten om kundilskan och känner av raseriet bland alla besvikna resenärer. När bolaget på tisdagsmorgonen offentliggjorde sin kvartalsrapport för perioden 1 maj - 31 juli - den sämsta i bolagets historia på grund av pandemin - tvingades Gustafson även kommentera återbetalningskaoset och be om ursäkt.

– Vi har infört nya rutiner för att se till att våra kunder får en så säker reseupplevelse som möjligt och vi fortsätter erbjuda attraktiva tidtabeller för resenärer till, från och inom Skandinavien. Samtidigt beklagar vi att många kunder fortfarande väntar på återbetalning från inställda flyg. Jag vill understryka att våra kunder som har rätt till återbetalning också kommer att få det och att vi har utökat vår kapacitet för att hantera det stora antalet inställda flygningar under dessa extraordinära omständigheter.

När Svenska Dagbladet under tisdagen ställde honom mot väggen kom en ny ursäkt riktad till kunderna som hamnat i kläm.

– Det är klart att jag beklagar det djupt. Vi önskar att vi så snart som möjligt ska kunna reglera alla legitima krav, och som jag sagt kommer alla kunder att få tillbaka sina pengar.

KO granskar SAS

Men frågan är om Rickad Gustafsons ursäkt räcker för att lugna de kunder som anser sig svikna av SAS. 

Dessutom har Konsumentombudsmannen, KO, reagerat över alla klagomål och inlett ett tillsynsärende mot bolaget. 

– Sena utbetalningar och eventuella brister i informationen har utretts av juristerna på Konsumentverket. Det har beslutats att Konsumentombudsmannen ska ta över ärendet för att ta ställning till om rättsliga åtgärder ska vidtas och i så fall vilken typ av åtgärd, säger processrådet Gunnar Wikström hos KO.

Hur ärendet kommer att utveckla sig är oklart.

– Det är inget självklart ärende och en ganska unik situation. Vi kan inte säga i dag om och i så fall vad vi kommer att göra. Vi måste titta närmre på det innan vi kan ta ställning.

I värsta fall kan SAS komma att dras inför Patent och marknadsdomstolen med risk för mångmiljonböter.

 

Hör SAS vd Rickard Gustafson berätta om nuläget och framtiden.
Annons: