Skamlistan är en årlig lista från konsumenttidningen Råd och rön, som listar vilka företag som har fått flest anmälningar mot sig hos Konsumentverket – i år från den 1 januari till den 28 oktober.
För att hamna på listan måste myndighetens jurister även ha inlett ett tillsynsärende mot företaget.
Coronavirusets avtryck
Råd och rön skriver att coronaviruset har satt tydligt avtryck på listan i år, med många anmälningar mot flyg- och resebolag. Även bolag som säljer kosttillskott sticker ut – bland annat influencern Katrin Zytomierskas Clean Eating som sålt fiskolja.
I toppen av listan finns SAS. Flygbolagen har under året fått hård kritik, främst för att inte betala tillbaka pengar för inställda resor i tid.
Expressen har i flera artiklar beskrivit hur förtvivlade kunder försökt få tillbaka sina pengar, och hur de vänt sig både till polisen och Kronofogden. Nyligen sa John Eckhoff, presschef för SAS i Norge, att bolaget hanterar uppemot 20 000 ärenden per dag.
– Alla kunder ska få tillbaka det de har krav på, men det tar tyvärr längre tid än vi hade önskat vilket är något vi beklagar.
Flera resebolag på Råd och röns skamlista
Hittills i år har 260 personer anmält SAS till Konsumentverket, enligt Råd och rön. Allt rör inte kunder som väntar på pengar, konsumenterna har även klagat på att de blivit hänvisade till resebyråer i stället.
Med på Råd och röns lista finns även rese- och flygbolagen TUI, Norwegian och Ving, som ligger på plats fyra, sex respektive tio.
Tvåa på listan är Svenskt fordonsskydd, följt av Vitalplus.
Det här är Råd och röns skamlista
1. SAS
260 anmälningar, bland annat för att kunderna inte fått tillbaka pengar för inställda resor.
Freja Annamatz, presschef på SAS, svarar:
– Vi har fått in en extrem volym av ärenden och våra system är inte byggda för att hantera detta.
2. Svenskt Fordonsskydd
179 anmälningar mot bolagets marknadsföring, som är utformad som fakturor.
Bolaget har inte svarat Råd och rön.
3. Vitalplus
174 anmälningar från kunder som trott de sagt ja till att prova kosttillskott, men i stället sagt ja till ett abonnemang.
Jonas Westergren, varumärkeschef på Vitalplus, säger att man har avslutat samarbetet med ett externt säljbolag efter att ha fått kännedom om problemet.
4. Tui
147 anmälningar, främst om sena återbetalningar.
Adam Györki, bolagets kommunikationschef, svarar Råd och rön att de ”gör allt för att hantera situationen så bra vi kan”.
5. Clean Eating
140 anmälningar om att Katrin Zytomierska spelat på folks rädsla för coronaviruset när hon gjorde reklam för sin fiskolja.
Zytomierska svarar Råd och rön:
– Det känns väl som att fiskoljan är rätt utagerad eller?
6. Norwegian
115 anmälningar om sena återbetalningar.
Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på bolaget, svarar att hon hoppas på förståelse för att det varit ”enorma mängder ärenden att hantera”.
7. Open Infra
112 anmälningar mot bredbandsbolaget, bland annat om att kunder har fått felaktiga fakturor när man avbrutit avtalet.
Bolagets kommunikationschef Anya Alenberg skriver i ett mejl till Råd och rön att man måste bli tydligare i ”avtal och tillhörande villkor”.
Ett par dagar efter publicering hör hon av sig till Expressen med ett långt svar, som går att läsa i sin helhet här.
8. Trafikstyrelsen.org
95 anmälningar om att sajten marknadsfört tjänster som i de flesta fall är gratis. Enligt Råd och rön har sajten varit otydlig med vem som är säljaren och haft felaktig information om ångerrätt.
Trafikstyrelsen.org har inte återkommit med svar.
9. Lab Pharma
93 anmälningar om att kunder fått gratis provpaket som sen visat sig vara en prenumeration. Kunder har också haft problem att säga upp avtalet.
Lab Pharma har inte återkommit med svar.
10. Ving
90 anmälningar, främst om sena återbetalningar.
Informatören Charlotte Hallencreutz svarar att man inte kunnat leva upp till kraven på snabb återbetalning på grund av en stor mängd återbetalningskrav i kombination med permittering av medarbetare.
Källa: Råd och rön