SAS: Piloternas krav extrema och orimliga

SAS piloter hotar att gå ut i strejk efter att förhandlingarna med arbetsgivaren brutit samman.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Men nu slår flygbolaget tillbaka – och hävdar att piloternas krav är ”orimliga och extrema”.
Foto: HELENA BÉVENGUT-LARSSON / SVENSKA PILOTFÖRENINGEN/PRESSBILD

SAS piloter hotar att gå ut i strejk efter att förhandlingarna med arbetsgivaren brutit samman.

Men nu slår flygbolaget tillbaka – och hävdar att piloternas krav är ”orimliga och extrema”.

– Piloterna har en genomsnittlig utbetald lön på 93 000 per månad och bara deras lönekrav skulle innebära en 15-procentig värdeökning, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för Transportföretagen flygbranschen. 

Det var i går som konflikten mellan pilotföreningen på SAS i Sverige, Norge och Danmark tog till stridsåtgärder för att lösa den pågående konflikten med arbetsgivaren.

Det innebär att så gott som alla piloter för det skandinaviska flygbolaget kommer gå ut i strejk från midnatt den 26 april om parterna inte kommer överens innan dess.

Piloterna kräver bland annat högre löner och bättre framförhållning i schema, samtidigt som de hävdar att SAS är helt ointresserad av att diskutera saken med dem.

SAS: Vi ville fortsätta förhandla

Men flygbolaget håller inte med.

– Vi skulle fortsätta förhandlingarna på måndag och jag har fått meddelat via media att piloterna inte var intresserade av att förhandla vidare utan att man i stället varslar om stridåtgärder, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för Transportföretagen flygbranschen.

Han anser att de lönekrav som piloterna framfört i förhandlingarna är orimliga och uppger att den genomsnittliga lönen för en SAS-pilot, inklusive tillägg och traktamenten, ligger på 93 000 kronor i månaden. 

– Piloternas lönekrav skulle innebära en 15-procentig värdeökning för de här utbetalningarna. Det ska jämföras med övrig svensk arbetsmarknad som får löneökningar på 2,3 procent under 2019, säger Torbjörn Granevärn.

Medlingsinstitutet inkopplat

Han fortsätter:

– Det här är ett varsel om stridsåtgärder mot bakgrund av de här extrema yrkandena. Det är olyckligt eftersom det skapar oro hos SAS kunder och piloternas krav är extrema och orimliga.

Hur stor risk är det att det blir strejk?

– Jag har gott mod och goda förhoppningar om att vi ska hitta en förhandlingslösning, men piloterna har extrema krav och de är så extrema att de hotar anställningstryggheten och hållbarheten inom bolaget. Så det är klart att något måste hända.

Medlingsinstitutet har kopplats in och de arbetar nu med att hitta datum för att inleda förhandlingar med de stridande parterna.

Positionerna är i nuläget helt låsta och SAS pilotförening avfärdar flygbolagets påståenden om att de varit villiga att fortsätta förhandla.

– Min uppfattning är att SAS inte önskar att fortsätta förhandla. För mig blir det meningslöst att sitta och tiga vid ett förhandlingsbord när en part sitter och säger nej till allt. Vi får inga svar och man vill inte diskutera de saker vi vill diskutera, då finns det inget annat alternativ än att avsluta förhandlingarna och sen gå in i en ny process och få hjälp av en tredje part, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS Pilot Group.

Brukar du flyga med SAS?