Strax innan Rickard Gustafson meddelade att pilotstrejken var över fångades vd:n på bild, delvis ihopsjunken – samtidigt som svenska folket väntade på besked.
Några minuter senare kom en påtagligt blek Rickard Gustafson ut och meddelade att konflikten med piloterna var löst.
– Vi har nu i kväll tecknat ett nytt kollektivavtal med våra fyra pilotavdelningar, säger han under pressträffen.
Parterna har tecknat treåriga kollektivavtal som gäller i samtliga länder; Sverige, Danmark och Norge.
Rickard Gustafson fortsatte:
– Det är ett avtal som ger oss mer flexibilitet. En enskild pilot kan nu flyga långt och kort. Avtalet innehåller klausuler som gör det lättare för våra duktiga piloter att planera sina liv.
Klockan 0605 i morse lämnade dt första SAS-planet Arlanda. Det var SK 1415 till Köpenhamn.
Schemaläggning har varit en av de viktigaste frågorna för piloterna i förhandlingarna.
Rickard Gustafson meddelade också att piloterna får en lönehöjning på 3,5 procent 2019.
– Det är viktigt att vi nu har ett avtal som skapar arbetsro så vi kan driva vårt förändringsarbete framåt, säger vd Rickard Gustafson.
Piloterna förlorade lönematchen
Avtalet ger piloterna betydligt mindre än vad de hade krävt där 13 procents lönehöjning har förekommit i debatten.
– Det känns som att piloterna är de stora förlorarna här. De får 3,5 procent, men långt från de siffror som tidigare nämnts. Uppenbarligen underskattade piloterna kraftigt SAS motståndskraft i de här förhandlingarna, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg& Partners.
Joakim Bornold tycker att man inte kan kora någon egentlig vinnare.
– Det finns inga vinnare utan bara förlorare i den här strejken. Men SAS kommer betydligt bättre ut än piloterna, säger han.
SAS-strejken avblåst
Strejken är alltså avblåst efter en sju dagars konflikt.
Det kan dock dröja innan SAS trafik är i gång igen.
– Det kommer ta säkert ett dygn innan vi är uppe i full drift igen, säger Rickard Gustafson.
Sammanlagt har 1 409 piloter varit uttagna i strejk.
Danmark: 372.
Norge: 545.
Sverige: 492.
Flygkapten Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening, säger sig vara nöjd med det framförhandlade avtalet.
- Det allra viktigaste för oss har varit att säkra att våra medlemmar inte mister jobben och att de har anställningstrygghet. Det har vi lyckats med och samarbetsavtalen ingår nu som en del av kollektivavtalet. Vi har också fått på plats en schemaläggningsordning som ger en mer förutsägbar arbetsvardag. Andelen piloter i gruppen med förutsägbara scheman ökas från 40 procent till 60 procent.
Han lyfter också att avtalet innebär mer förutsägbarhet för piloterna.
– Vi har fokuserat mycket på att man ska kunna ha en balans i sitt liv, det ska kunna gå att leva ett vanligt familjeliv trots att man är pilot. Där har vi gjort stora förbättringar när det gäller förutsägbarhet, säger han.
En av de stora stötestenarna har gällt bemanningen av planen där pilotfacken misstänkt att SAS-ledningen har en hemlig plan som går ut på att pilot-bemanningen ska kunna ske med annan personal än den i dag.
Alltså ett liknande det upplägg som gäller SAS dotterbolag, SAS Ireland, registrerat på Irland, men med bas i London och Malaga. Både den flygande personalen och kabinpersonalen på SAS Ireland har lägre löner och andra arbetsvillkor.
SAS sa upp samarbetsavtalen inför löneförhandlingarna vilket fick SAS-piloterna att frukta för sina jobb och att det skulle leda till fler jobb liknande SAS lågkostnadsbolag SAS Ireland.
Expressen: SAS-piloterna började frukta för sina jobb när ni plötsligt sa upp samarbetsavtalen. Det såg ut som en krigsförklaring.
- Det handlar inte om någon krigsförklaring. Det handlar om SAS vill utveckla vår affär och skapa bästa möjliga förutsättningar så att vi kan flyga dit kunderna vill. Den friheten sökte vi. Vi kom inte hela vägen där och avtalet har rullat tillbaka och det är nu som det var innan vi hamnade i den här konflikten, säger Rickard Gustafson.
Lönerna har varit ett annat stridsämne och piloternas schemaläggning av arbetstiderna.
SAS dotterbolag flyger som vanligt
SAS Ireland har inte omfattats av strejken utan flugit som vanligt. Under torsdagen skedde fem flygningar från Stockholm till London med det irländska dotterbolaget. Endast en flygning med ”vanliga” SAS och det var inställt på grund av strejken.
Rickad Gustafson anser att dotterbolaget är livsviktigt för bolagets överlevnad.
- Utan SAS Ireland hade SAS inte flugit till London i dag, säger han.
Konkurrensen på just London är knivskarp.
Klockan 11 i går förmiddag började ”samtalen” mellan de båda förhandlingsdelegationerna hos Riksmedlaren.
Representanter från både svenska och danska pilotfacket närvarade vid förhandlingarna i Norge. Eftersom parterna träffats i Oslo har medlingen skett av norska företrädare.
Strejken kostat SAS en halv miljard
Under konflikten har mer än 4 000 SAS-flygningar ställts in, närmare 400 000 passagerare har drabbats.
SAS vill ännu inte uppge vad konflikten kostat bolaget med analytiker räknar med att SAS förlorat minst en halv miljard kronor på strejken.
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners anser att den veckolånga strejken inte är SAS sista strid.
Hur ska vd Rickard Gustafson hämta igen alla förlorade miljoner ?
– Rickard kommer inte kunna hämta igen detta. 2019 är ett förlorat år för SAS.
Vad kan vi räkna med när det gäller bolaget?
– Vi kan räkna med att SAS kommer kommunicera att vi nu ska titta framåt och bygga vidare för att nå ett långsiktigt lönsamt läge för bolaget.
– Men framtiden är oviss för bolaget som så många andra europeiska flygbolag. Det här är inte SAS sista strid, långt därifrån.
Nya bantningsprogram?
– SAS kommer sannolikt fortsätta med satsningar likt dem med dotterbolaget på Irland för att fortsätta de viktiga kostnadsnedragningarna.