Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanna och Lotta fick sina kort kapade av bedragare

Sanna Backlund, 23.
Foto: Privat
Lotta Bergqvist, 46
Foto: Privat
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Bedragare tankade med Sanna Backlunds kontokort 63 mil från hennes hem.

Lotta Bergqvist fick sitt konto tömt efter att flera nätköp gjorts på Barbados med hennes bankkort.

Nu larmar polisen om att antalet kortbedrägerier ökade med 28 procent under förra året.

– Jag blev väldigt ledsen över att någon gjorde så mot mig, de har ändå plockat pengar av mig, säger Sanna Backlund.

Det var när Sanna Backlund, 23, från Sala var på väg hem från jobbet som lagårdsförman på en gård utanför Enköping för drygt två veckor sedan som hon fick ett telefonsamtal från bensinbolaget St1 där hon har ett tankkort.

Bolaget varnade för att bedragare troligen kommit över hennes kortuppgifter, efter att deras datasystem flaggat för ett onormalt beteende.

– Det är någon som tankar på ditt kort nere i Skåne och de har tankat för flera tusen sa de, säger Sanna Backlund.

Hon trodde först att samtalet var ett skämt, men när hon senare ringde tillbaka till St1 bekräftade de uppgifterna.


”Är väldigt restriktiv med mitt kontokort”

Kortet spärrades omedelbart och händelsen polisanmäldes.

– Det känns ju obehagligt. Jag tänker på det varenda gång jag använder kort i bankomater och liknande nu, säger Sanna Backlund.

Vid ungefär samma tidpunkt blev Lotta Bergqvist, 46, i Sala kontaktad av sin bank som varnade för att ”bedrägliga aktiviteter” skett på hennes bankkonto. 

Hon valde att omedelbart flytta de pengar som fanns på det aktuella kontot till ett annat – men bedragare hann ändå genomföra flera köp på Barbados med hennes kortuppgifter.

– Jag började tänka över var använt mitt kort, var har de har kunnat få tag på mina bankuppgifter. Jag hade ju kortet hemma i plånboken och jag är väldigt restriktiv med vad jag gör med mina kort och lämnar inte ut koder och är väldigt försiktig, säger Lotta Bergqvist.


Polisen: Lätta brott att genomföra

Kortbedrägerier ökar hela tiden och enligt polisens nationella bedrägericentrum steg antalet anmälda kortbedrägerier från 80 000 fall till 105 000 under 2018 jämfört med året innan – en ökning med 28 procent.

– Anledningen till att de ökar hela tiden är att det är lätt att genomföra brotten, man berikar sig ordentligt och risken att åka fast är liten, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum.

Allt fler nätaffärer erbjuder sina kunder att spara kortuppgifterna hos dem, för att på så vis göra nästa köp enklare och snabbare – men det innebär samtidigt att näthandlarna blir attraktiva byten för kriminella som genom ett dataintrång kan komma över kortuppgifter till miljontals människor. Uppgifterna säljs sedan vidare till bedragare som använder dem för att genomföra köp på andras bekostnad.


Omöjligt för polisen att utreda

I majoriteten av fallen görs köpen i andra länder än det där kontoinnehavaren bor, vilket gör det näst in till omöjligt för polisen att utreda brotten.

– Det är det här bedragarna sätter i system, så det är inte konstigt att polisen lägger ner 99 procent av den typen av kortbedrägerier – för vi får inte ut informationen, säger Jan Olsson.

Sanna Backlund och Lotta Bergqvist har båda två tankat på St1:s obemannade bensinmack i Sala, de misstänker därför att det är där kriminella kommit över deras kortuppgifter. I nuläget finns dock inget som bekräftar de misstankarna.


Så skyddar du dig mot kortbedrägerier

Skydda din kod. Dölj fingrarna när du slår in koden.


Var försiktig med att lämna ifrån dig ditt kort eller kortnummer.


Inte förvara koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.


Kontrollera vad som sker på dina konton emellanåt. Då har du möjlighet att upptäcka köp eller uttag som du inte har gjort.


Låt inte olika affärer på nätet spara dina kortuppgifter för framtida köp.


Omedelbart spärra ditt kort via banken, om du blivit av med ett bankkort eller kod, och göra en polisanmälan. Alla banker har ett särskilt telefonnummer som man kan ringa dygnet runt.


Källa: POLISEN

Annons: