Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sämst i test: Produkterna du ska undvika att köpa

Foto: CHRISTER WAHLGREN
Garant Ekologisk pesto alla Genovese, Monte Castello Pesto alla Genovese, Glenn Strömberg Collection Green Pesto, De Cecco Pesto alla Genovese och Änglamark Ekologisk pesto alla Genovese.
chesir Sterilized & Light.

Detta är produkterna du ska skippa, enligt konsumenttidskriften Råd & Rön.

Kattmaten som innehåller mögel eller barnstolen som gick sönder.

16 produkter som hör hemma i soptunnan.

Redaktionen på Råd & Röd jobbar envist på med tester av allehanda produkter för att upplysa svenska konsumenter och vad som är bra eller dåligt.

Under förra året testades allt från diskmedel till hörlurar av den kritiska expertpanelen. Här är några av produkterna som blev sämst i test under 2019. Ser du dem i butikshyllan – gå vidare. Köprekommendationen är, åtminstone tills vidare, återkallad.

Gräsklipparen som inte väjer för fötter. Stiga Autoklipp hamnade på sämstlistan då den fortsatte att klippa rakt över en sko som placerades framför. Även klipparroboten Ambrogio Next 4.0 basic visade samma farliga tendenser.

Babystol gick sönder i krocktest. Dockan som satts i en Hauck iPro Baby flög i väg i testet. Vi nästa försök gick stolens bas sönder. Hade det suttit ett barn i den stolen kunde det ha slutat illa, skriver Råd & Rön.

Här flyger dockan ur barnstolen. Bild ur Råd & Röns krocktest.Foto: RÅD & RÖN

Djurmaten som var giftig. I ett test av torrfoder för katter påträffades halter av mögelgift i var tredje produkt. Sämst var chesir Sterilized & Light som innehöll höga halter av fumonisiner, som misstänks vara cancerframkallande. Fy katten!

Glenns pesto innehåller acetyltributylcitrat. Det fuskas med innehållet i pesto på burk. Pinjenötter byts ut mot cashew och ofta är det mer solrosolja än dito oliv i den gröna smeten. Fem av pestosorterna i testet – De Cecco Pesto alla Genovese, Änglamark Ekologisk pesto alla Genovese, Garant Ekologisk pesto alla Genovese, Monte Castello Pesto alla Genovese och Glenn Strömberg Collection Green Pesto – innehåller dessutom halter av mjukgöraren acetyltributylcitrat, ATBC, som ligger över gränsvärdet.

Robotgräsklipparen fortsatte över skon utan att väja. Bild ur Råd & Röns test.Foto: RÅD & RÖN

Farliga sommardäck och menlöst diskmedel

Andra produkter tidskriften menar att man kan skippa är bland annat dammsugaren från Ceotec som bara sopar, inte suger, bildäcken (sommar) från Hankook Vantra LT och Kleber Transpro som bedöms vara en säkerhetsrisk på våta vägbanor och maskindiskmedlet Faith som kan få vilken kökschef som helst att tappa tron.

Det fick lägsta betyg för förmågan att ta bort te, inbränd mjölk, havregrynsgröt och äggula.

TV: Test av takboxar – bäst och sämst

Annons: