Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så undviker du köpfällor på mellandagsrean i år

Tomten sneglar åt rean. Finns det något billigt efter jul? Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Snart startar den stora mellandagsrean. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Rean har fått hård konkurrens av black friday. Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Mellandagsrean är den klassiska svenska rean. 

Men mycket har ändrats från förr. Då startade den först den 27 december. Nu kan vi börja shoppa redan den 21.

Här kommer tipsen för att undvika vanliga köpfällor:

Pricerunner är en av flera sajter som prisjakt.nu håller koll på var man hittar en viss sak billigast. De har också koll på hur priserna utvecklas. 

De har undersökt vilka saker som blivit billigare under mellandagsrean och vad som blivit dyrare. Till årets mellandagsrea konstaterar Pricerunner att kategorin mobiler, vitvaror och underhållning har ökat i popularitet. Då har de jämfört de tre första veckorna i december i år mot förra året.

 

LÄS OCKSÅ: Konsumentguiden genom mellandagsrean

 

Från e-handeln har mellandagsrean minskat i omfattning. Anledningen är främst black friday i slutet av november, då många verkar köpa sina klappar.

Vad är rea?

Konsumentverket har tydliga regler för vad som är rea och vad köparna ska kunna förvänta sig.

Rea måste pågå under en begränsad tid.

Varorna som ingår i en rea måste ingå i butikens ordinarie sortiment. Butiken kan inte köpa in ett restlager och kalla det rea.

Hur länge pågår rean? Foto: LASSE SVENSSON / KVP

Det är inte tillåtet att höja priset i förväg för att sedan locka med rea på varan. "Reapriserna ska vara väsentligt lägre än butikens normala pris på varorna och tjänsterna", skriver Konsumentverket

Det är inte okej att locka med reavaror om det inte finns ett antal som butiksägaren tror motsvarar efterfrågan. Varorna ska finnas tillgängliga så länge rean varar. 

Det är förbjudet att göra reklam för ett erbjudande som inte finns i lager, bara för att få konsumenten att köpa en dyrare vara. 

Upptäcker du att handlaren bryter mot någon eller några av reglerna kan du anmäla det här till Konsumentverket. 

När startar mellandagsrean?

Många internetsäljare startar redan den 21 december, för att varorna ändå inte hinner fram till konsumenterna före jul.

Det finns ingen lagstadgad reastart, men många startar redan på juldagen. Den "officiella" reastartdagen är 27 december. Rean varar till nyår.

Bestäm dig för vad du behöver köpa – inte vill köpa

Har du obegränsat med pengar, så köp vad du vill. Annars, gör en lista på det du verkligen behöver. Har diskmaskinen eller tv:n gått sönder efter Kalle Anka kan du fynda. Men tänk på att du aldrig kommer att hitta de senaste modellerna på rean. 

LÄS OCKSÅ: Nästa jul: Ta ut fem semesterdagar - få 16 dagar ledigt 

Vill du köpa kläder så är det oftast dem som inte sålts under julhandeln. Fast till ett bra pris kan ju allt vara attraktivt.

Det här kan du förvänta dig av mellandagsrean

Inför julhandeln fylls butikerna med saker som de tror du vill ge bort i julklapp. Det värsta som kan hända är att den attraktiva klappen tar slut. Då går kunden till en annan affär och köper alla klappar där.

Så för att bli av med hyllvärmare och lämna plats för vårens nyheter rear handlarna ut varorna de inte fick sålt och inte tror att de kommer att sälja till fullt pris.

Här hittar du det bästa reapriset

Det finns ett stort mått av stress i mellandagsrean. Den sak du hittar kanske finns billigare någon annanstans. Ska du nöja dig med den rabatt du har, eller riskera att inte få något alls?

Det smartaste är att googla sig fram till det bästa priset. På prisjakt.nu och pricerunner.se kan du snabbt jämföra priser på det du vill ha, men också hur gammal prylen är.

Julens köpfest fortsätter året ut. Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET SCANPIX SWEDEN

Kan jag lita på mellandagsrean?

Det finns många sätt som kunder lurats på rean. Ett knep är att höja priserna strax före reastarten för att sedan sänka den till det gamla ordinariepriset.

Ett annat är att jämföra priset med vad varan kostade när den lanserades. Detta är mest tydligt för elektronik, där teknikutvecklingen ständigt förbättras.

Ett exempel. En tv har sänkts från 20 000 kronor till 8 995 kronor. Vilket klipp! Men tv:n är två år gammal, så priset i butik har sjunkit under åren. Kanske är det en normal prisutveckling. Kanske det till och med är för dyrt. Kolla och jämför modellerna. 

Se upp för restlager

Många handlare har köpt upp stora restlager med varor av sämre kvalitet att sälja under mellandagsrean. Det är oftast varor de normalt inte har i laget. Är det smink kan det handla om ett äldre parti varor som kanske har tappat sin spänst.

Bli inte lurad av affärernas lockpriser

Många affärer lockar med extra låga priser. Numera är de bra på att skriva ut att erbjudandet bara gäller typ de 50 första kunderna, men alla gör inte så.

Är det ett ovanligt bra pris, så behöver du kanske övernatta utanför affären för att vara först. Men det är ingen garanti. 

Det bästa tipset är att strunta helt i dessa galna erbjudanden. 

Kan jag pruta på mellandagsrean?

Går det så går det. Det finns inga förbud mot att pruta. Tänk dock på att elektronikkedjorna säljer sina saker med små marginaler. Det borde vara enklare att pruta i klädesaffärerna, men de anställda har oftast ingen befogenhet att sänka priserna. Men du har alltid större chans att pruta om du handlar mycket. 

Ett annat tips är att kunna säga att en konkurrent säljer varan till ett lägre pris. Men du måste kunna backa upp ditt påstående med din smartphone.

Annons: