Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så undviker du bedragare på nätet

Nina Jelver, säkerhetsexpert på Svensk Handel, varnar för nätbedragare.Foto: EXPRESSEN
Nina Jelver talar om nätbedrägerier med Alexander Klaar, programledare för Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.Foto: EXPRESSEN

Se upp för bedragare när du shoppar online!

I takt med att e-handeln växer ökar även antalet nätbedrägerier.

– Vem som helst som är intresserad kan köpa dina kortuppgifter för några hundralappar, säger Nina Jelver, säkerhetsexpert på Svensk Handel, i Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.

De flesta svenskar handlar i dag någon gång över internet och detaljhandeln storsatsar nu på sina olika webbshoppar.

Men den stadigt ökande näthandeln lockar även kriminella.

När Svensk Handel nyligen gjorde en undersökning bland sina medlemmar visade det sig att nästan var femte handlare utsatts för någon form av bedrägeri den senaste månaden.

En stor del av brotten syns dock inte i den officiella statistiken.

– Dessvärre tycker många att det är lönlöst att anmäla. Det är en ganska stor uppgivenhet, säger Nina Jelver.

Anledningen är att polisen ofta saknar resurser för att utreda bedrägerier som inte rör stora belopp och därför läggs bedrägeriutredningarna ofta ner. Ett agerande som Nina Jelver är kritisk till.

– Polisen har inte satsat tillräckligt. Men man ska tänka på att bedrägeribrottsligheten kan vara en inkörsport och ofta finansierar den grova brottsligheten, säger hon.

”Dataintrång sker dagligen”

Det vanligaste sättet för nätbedragare att komma över kortuppgifter är att köpa dem av andra kriminella som i sin tur hackat sig in på olika företag och stulit uppgifterna.

– Dataintrång sker dagligen världen. Kortuppgifterna läggs ut till försäljning på nätet. Sen kan i princip vem som helst som är intresserad köpa uppgifterna för några hundralappar, säger Nina Jelver.

Hon uppmanar människor att vara försiktiga med att använda sitt kort på nätet, inte lita på alla erbjudanden och att aldrig klicka på bifogade länkar i mejl eller sms.

– Sunt förnuft kommer man ofta långt på. Är ett erbjudande för bra för att vara sant så är det oftast exakt det, säger Nina Jelver i Expressen TV:s Dina Pengar.

Så undviker du bedragare på nätet:

1. Stäng ditt kort

Flera banker erbjuder att man ska stänga sitt kort så att det endast går att handla med på nätet efter att man öppnat det.

 

2. Klicka aldrig på bifogade länkar

Ska man handla från företag som inte är etablerade och som du inte handlat av tidigare bör du vara försiktig med att klicka på okända länkar.

 

3. Skaffa en digital brevlåda

Har du blivit id-kapad så kommer du upptäcka det antingen via en kreditupplysning eller en faktura. Med vanlig postgång kan det ta upp till tio dagar. Med en digital brevlåda får du informationen direkt. 

 

4. Googla företaget

Undersök vem du handlar av innan du påbörjar köpet. Man får reda på ganska mycket bara genom en enkel sökning.

 

5. Lyssna på magen

Lita inte på erbjudanden som låter för bra för att vara sanna.

 

Källa: Nina Jelver, Svensk handel

Annons: