Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen vill införa räntetak på blancolån

En skuld ska inte kunna växa och bli okontrollerbar, menar finansmarknadsminister Per Bolund.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Många dyra skulder tickar på – utan att konsumenterna klarar av att betala annat än de skyhöga räntorna.Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

Nu ska det bli svårare att ta blancolån med skyhöga räntor.

Regeringen vill att färre personer hamnar i en ond skuldspiral – och fattar beslut om bättre villkor för snabblån.

– Det är oacceptabelt att konsumenter utnyttjas, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon.

Svenskarnas blancolån – lån utan säkerhet – växer så det knakar. Enligt den senaste statistiken från SCB har svenskarna så kallade konsumtionslån på 203 miljarder kronor.

En del med näst intill förödande villkor.

 

LÄS MER: Experten om blancolånet: ”Fullständigt vansinnigt”

 

Regeringen vill reglera höga låneräntor

Nu vill regeringen få till rimliga villkor på marknaden för snabblån och "liknande kredit med höga kostnader". Därför har man fattat beslut om en lagrådsremiss som ska leda till att färre personer fastnar i en spiral av skulder – där de bland annat kan tvingas ta ytterligare lån bara för att kunna betala av sina räntor.

Regeringen föreslår ett räntetak och ett kostnadstak.

– Genom förslagen stärker vi skyddet för konsumenterna och begränsar möjligheten att profitera på människor i ekonomisk utsatthet. Det är oacceptabelt att konsumenter utnyttjas, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon i ett uttalande.

 

LÄS MER: Tusentals svenskar har lurats köpa dyra lotter 

 

I remissen föreslår regeringen att kredit- och dröjsmålsräntor för högkostnadskrediter som mest får uppgå till 40 procent mer än referensräntan, som för närvarande ligger på minus 0,5 procent. Kostnaderna för ett lån – alltså räntor, avgifter och inkassokostnader – får aldrig överstiga själva lånebeloppet.

Så dyrt kan ett blancolån bli

För att ta ett räkneexempel:

Har du som konsument ett blancolån på 5 000 kronor får dina totala kostnader för lånet – utöver lånet – aldrig bli mer än 5 000 kronor. Du ska alltså som mest betala 10 000 kronor.

 

LÄS MER: Skulder på 635 000 – struntar i räkningarna

 

– Konsumenter ska i så liten utsträckning som möjligt behöva oroa sig för att en liten skuld växer och blir okontrollerbar, säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund i ett uttalande.

Regeringen vill också ha hårdare regler för marknadsföring av lån.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2018.

Annons: