En skuld ska inte kunna växa och bli okontrollerbar, menar finansmarknadsminister Per Bolund. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESEn skuld ska inte kunna växa och bli okontrollerbar, menar finansmarknadsminister Per Bolund. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
En skuld ska inte kunna växa och bli okontrollerbar, menar finansmarknadsminister Per Bolund. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Många dyra skulder tickar på – utan att konsumenterna klarar av att betala annat än de skyhöga räntorna. Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅNMånga dyra skulder tickar på – utan att konsumenterna klarar av att betala annat än de skyhöga räntorna. Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN
Många dyra skulder tickar på – utan att konsumenterna klarar av att betala annat än de skyhöga räntorna. Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill införa räntetak på blancolån

Publicerad
Uppdaterad

Nu ska det bli svårare att ta blancolån med skyhöga räntor.

Regeringen vill att färre personer hamnar i en ond skuldspiral – och fattar beslut om bättre villkor för snabblån.

– Det är oacceptabelt att konsumenter utnyttjas, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon.

Svenskarnas blancolån – lån utan säkerhet – växer så det knakar. Enligt den senaste statistiken från SCB har svenskarna så kallade konsumtionslån på 203 miljarder kronor.

En del med näst intill förödande villkor.

 

LÄS MER: Experten om blancolånet: ”Fullständigt vansinnigt”

 

Regeringen vill reglera höga låneräntor

Nu vill regeringen få till rimliga villkor på marknaden för snabblån och "liknande kredit med höga kostnader". Därför har man fattat beslut om en lagrådsremiss som ska leda till att färre personer fastnar i en spiral av skulder – där de bland annat kan tvingas ta ytterligare lån bara för att kunna betala av sina räntor.

Regeringen föreslår ett räntetak och ett kostnadstak.

– Genom förslagen stärker vi skyddet för konsumenterna och begränsar möjligheten att profitera på människor i ekonomisk utsatthet. Det är oacceptabelt att konsumenter utnyttjas, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon i ett uttalande.

 

LÄS MER: Tusentals svenskar har lurats köpa dyra lotter 

 

I remissen föreslår regeringen att kredit- och dröjsmålsräntor för högkostnadskrediter som mest får uppgå till 40 procent mer än referensräntan, som för närvarande ligger på minus 0,5 procent. Kostnaderna för ett lån – alltså räntor, avgifter och inkassokostnader – får aldrig överstiga själva lånebeloppet.

Så dyrt kan ett blancolån bli

För att ta ett räkneexempel:

Har du som konsument ett blancolån på 5 000 kronor får dina totala kostnader för lånet – utöver lånet – aldrig bli mer än 5 000 kronor. Du ska alltså som mest betala 10 000 kronor.

 

LÄS MER: Skulder på 635 000 – struntar i räkningarna

 

– Konsumenter ska i så liten utsträckning som möjligt behöva oroa sig för att en liten skuld växer och blir okontrollerbar, säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund i ett uttalande.

Regeringen vill också ha hårdare regler för marknadsföring av lån.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2018.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen